Αγνοούμενοι παραμένουν 32 ναυτικοί του τάνκερ που συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο στη θάλασσα της Κίνας, σχεδόν 24 ώρες μετά το ατύχημα, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι φόβοι για πιθανή μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παραμένει σε εξέλιξη ενώ το πετρελαιοφόρο εξακολουθεί να καίγεται. Πολλά σκάφη με διασώστες έχουν σπεύσει στο σημείο αναζητώντας τους 32 ναυτικούς, όλοι μέλη του πληρώματος του τάνκερ, ενώ η Κίνα έχει στείλει και ειδικά σκάφη απορρύπανσης. Στην έρευνα συμμετέχουν κι ένα πλοίο κι ένα ελικόπτερο από τη Νότια Κορέα.

Οι φόβοι για ενδεχόμενη έκρηξη και βύθιση του δεξαμενόπλοιου μεγαλώνουν καθώς η φωτιά μαίνεται στο πλοίο, όπως μετέδωσε το κινεζικό δίκτυο CCTV. Η έκταση της περιβαλλοντικής καταστροφής και το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας από το σκάφος δεν είναι ακόμα γνωστά, ωστόσο, όπως τονίζει το Reuters, δεν αποκλείεται να πρόκειται για τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή από το 1991, όταν 260.000 τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν ανοιχτά της ακτής της Αγκόλας.

Τα πλοία που συγκρούστηκαν είναι ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά, που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν, κι ένα φορτηγό με σημαία Χονγκ Κονγκ. Το ατύχημα συνέβη περίπου 160 ναυτικά μίλια ανατολικά του δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ.

Σύμφωνα με το Reuters, το πετρέλαιο που μετέφερε το τάνκερ ισούται με σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια, αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων, στις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου στις αγορές. Το φορτηγό μετέφερε σιτηρά από τις ΗΠΑ, υπέστη μικρές ζημιές και το 21μελές πλήρωμά του, όλοι Κινέζοι ναυτικοί, διασώθηκαν.

Οι 32 αγνοούμενοι είναι 30 Ιρανοί και 2 υπήκοοι Μπαγκλαντές.