Για «κυνική, αλαζονική και προκλητική δήλωση» έκανε λόγο η κυπριακή κυβέρνηση, σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς ότι η προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει η Άγκυρα.

«Όλες οι επιλογές για την Κύπρο βρίσκονται στο τραπέζι», είχε πει ο τούρκος υπουργός στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris.

Η δήλωση Μπαγίς «είναι κυνική, αλαζονική και προκλητική», δήλωσε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι παράλληλα, υβριστική για την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

«Αυτές οι δηλώσεις φανερώνουν ότι η Τουρκία με την αρνητική της στάση στο Κυπριακό, προωθεί το στόχο της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο», τόνισε ο κ. Στεφάνου και υπενθύμισε ότι πρόσφατα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Έρογλου, προέβη σε παρόμοιου περιεχομένου δηλώσεις.

Η Διεθνής Κοινότητα, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, καλείται να ασκήσει την επιρροή της πάνω στην Τουρκία, η οποία οφείλει να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης.

«Για την Ελληνοκυπριακή πλευρά, στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται μόνο μια επιλογή. Η επιλογή της λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει τη χώρα και το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στα πλαίσια ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», κατέληξε ο κύπριος εκπρόσωπος.