Αντιδρώντας στην απόφαση των Βρυξελλών να ανακαλέσουν όλους τους πρεσβευτές της ΕΕ από τη Λευκορωσία η χώρα κατηγόρησε την ΕΕ ότι επέλεξε το δρόμο της «κλιμάκωσης της έντασης με το Μινσκ».

«Η νευρική αντίδραση της ΕΕ δείχνει ένα πράγμα, ότι οι Βρυξέλλες επέλεξαν το δρόμο της κλιμάκωσης της έντασης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας Αντρέι Σαβίνικχ.

«Είναι ένας δρόμος που οδηγεί στο αδιέξοδο. Οι Βρυξέλλες και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι η πολιτική του εκφοβισμού δεν έχει αποτέλεσμα στη Λευκορωσία. Είναι αδύνατο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη χρήση μονομερών μέτρων δια της ισχύος» πρόσθεσε.

Η ΕΕ αποφάσισε χθες το βράδυ να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές της στη Λευκορωσία, αντιδρώντας στην απόφαση του Μινσκ, το οποίο κάλεσε τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ στη Λευκορωσία και τον πρεσβευτή της Πολωνίας «να πάνε στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις».

Οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ κατά λευκορώσων δικαστών και αστυνομικών, οι οποίοι ευθύνονται για την καταστολή της αντιπολίτευσης, προκάλεσαν όξυνση της έντασης μεταξύ της ΕΕ και της Λευκορωσίας.

Τη λύπη του για τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Λευκορωσία εξέφρασε παράλληλα και ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν και κατηγόρησε και αυτός τις Βρυξέλλες ότι «δρουν δια της ισχύος» κατά της πρώην αυτής σοβιετικής δημοκρατίας την οποία κυβερνάει εδώ και 17 χρόνια ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σε ερώτηση που του υπέβαλε δημοσιογράφος για τις νέες κυρώσεις της ΕΕ, ο Πούτιν απάντησε ότι πρόκειται για «στοιχεία πίεσης». «Στις διεθνείς σχέσεις, θα πρέπει να αποφεύγει κανείς να δρα δια της ισχύος» συνέχισε. «Το θέμα αυτό αφορά τις πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη Λευκορωσία και εκφράζουμε τη λύπη μας γι’ αυτό» σημείωσε.