Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν γιορτάζει αυτό το Σαββατοκύριακο τα 40ά γενέθλιά του κοντά στον πύργο Σαμπόρ, όπου έζησε ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α΄, ένα ευαίσθητο σύμβολο για έναν αρχηγό κράτους που αποκαλείται συχνά «ο πρόεδρος των πλουσίων».

Ο Μακρόν, που γίνεται 40 ετών την Πέμπτη, θα γιορτάσει τα γενέθλιά του απόψε σε ένα σαλόνι του πύργου, ενός από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά στολίδια στην Κοιλάδα του Λίγηρα, γράφει σήμερα η εφημερίδα της περιφέρειας La Nouvelle République.

Οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας απλά επιβεβαίωσαν ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας περνά το Σαββατοκύριακο με τη σύζυγό του, Μπριζίτ, ιδιωτικά, στην περιοχή Λουάρ-ε-Σερ, κοντά στον κάστρο Σαμπόρ “ιδίοις χρήμασι”».

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ο Μακρόν μένει σε μια παλιά κατοικία μέσα στο δάσος που βρίσκεται «στο κέντρο του βασιλικού κτήματος, μερικά μέτρα από τον πύργο».

Η κατοικία αυτή έχει διαμορφωθεί πλέον έτσι ώστε να στεγάζει μερικές μικρές αγροικίες 4 αστέρων. Η καθεμιά μπορεί να νοικιαστεί μεταξύ 800 και 1.000 ευρώ για ένα Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πύργος Σαμπόρ, που είναι πολύ κοντά, έχει εγγραφεί στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO και δέχεται σχεδόν ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Οικοδομήθηκε πριν από σχεδόν πέντε αιώνες για να ικανοποιηθεί ένα καπρίτσιο του βασιλιά Φραγκίσκου Α΄(1494-1547).

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι πολύ προσηλωμένος στα σύμβολα από την αρχή της προεδρικής θητείας του. ‘Ήδη το βράδυ της εκλογής του έκανε την πρώτη επίσημη ομιλία του μπροστά από την Πυραμίδα του Λούβρου… παραπέμποντας σημασιολογικά στην εποχή της μοναρχίας, σύμφωνα με τους επικριτές του, που τον αποκαλούν “πρόεδρο των πλουσίων”, αποκομμένο από τους οικονομικά ασθενέστερους.