Τι γίνεται στην Πορτογαλία 16 χρόνια μετά την πλήρη αποποινικοποίηση των ναρκωτικών

Οι αλλαγές από το 2001 μέχρι σήμερα


ΚΟΣΜΟΣ
8:13
21/12/2017
Τι γίνεται στην Πορτογαλία 16 χρόνια μετά την πλήρη αποποινικοποίηση των ναρκωτικών
26
loading

Τα ζοφερά αποτελέσματα της παράνομης διακίνησης των ναρκωτικών και γνωστά σε όλους είναι και καλά καταγραμμένα.

Και μιλάμε τόσο για το οργανωμένο έγκλημα που καραδοκεί στην εμπορία όσο και το μικροέγκλημα που έχει να κάνει με τον εθισμό του χρήστη.

Σε μεγαλύτερη μάλιστα κλίμακα, ο δείκτης δολοφονιών στην Κεντρική Αμερική έχει εκτοξευτεί, την ίδια ώρα που ο ρόλος της ηρωίνης στη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους και της αλ-Κάιντα είναι πιστοποιημένος εδώ και κάμποσο καιρό.

Όλοι παραδέχονται λοιπόν πως σίγουρα υπάρχει κι άλλος δρόμος και η Πορτογαλία είναι εδώ σταθμός. Ένα πείραμα σε εξέλιξη δηλαδή που μπορεί να δείξει το μέλλον των εθνικών και διεθνών πολιτικών.

AP_10090918796

Η Πορτογαλία αποποινικοποίησε όλα τα ναρκωτικά το 2001 (αποποινικοποίησε, όχι νομιμοποίησε) και έχει δει έκτοτε δραστικές κοινωνικές αλλαγές. Όπως αβυσσαλέες πτώσεις στα ποσοστά θανάτου από υπερβολική χρήση ή νοθευμένες ουσίες, στις παθήσεις που συνδέονται με τη χρήση, αλλά και στον ίδιο τον δείκτη εγκλήματος που συνδέεται με τα ναρκωτικά.

Την αλλαγή στη νομοθεσία έφερε εξάλλου η κλιμάκωση στη χρήση της δεκαετίας του 1990, όταν η Πορτογαλία γνώρισε μια «επιδημία ηρωίνης», όπως την είπαν, η οποία κατέληξε με το αστρονομικό 1% του πληθυσμού της να είναι χρήστες του επικίνδυνου ναρκωτικού. Και την ίδια ώρα να έχει η χώρα τον υψηλότερο δείκτη κρουσμάτων AIDS, AIDS που συνδεόταν με τις συνθήκες χρήσης. Μόνο που οι Πορτογάλοι είχαν τη φρόνηση να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να κρίνουν πως η δίωξη και η απαγόρευση δεν δούλευαν.

AP_06020609169

Σήμερα η Πορτογαλία έχει τον δεύτερο χαμηλότερο ρυθμό θανάτων από ναρκωτικά σε όλη την Ευρώπη, μόλις 3 θανάτους ανά 1 εκατ. ανθρώπους, εκεί που στη Βρετανία, για παράδειγμα, το αντίστοιχο νούμερο κυμαίνεται στους 44 θανάτους. Κι αυτό γιατί οι εξαρτημένοι αντιμετωπίζονται ως πολίτες ίδιας κατηγορίας, καθώς οι κρατικές αρχές ελέγχουν τις ουσίες και ρυθμίζουν τη διακίνησή τους στους χρήστες.

Αλλά και το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μεταξύ χρηστών, διακινητών και αστυνομίας σταμάτησε, κάνοντας άπαντες να αναρωτιούνται γιατί κανείς σχεδόν δεν πεθαίνει σήμερα στην Πορτογαλία από υπερβολική δόση ναρκωτικών ή εγκλήματα που συνδέονται με τη διακίνησή τους. Ο αρχιτέκτονας του τολμηρού σχεδίου, ο δρ Joao Goulao, υποδεικνύει πάντως πως η αποποινικοποίηση, την ώρα που είναι το πρώτο γενναίο βήμα, δεν είναι από μόνη της πανάκεια: «Είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς έναν αιτιώδη δεσμό μεταξύ της ίδιας της αποποινικοποίησης και των θετικών τάσεων που παρατηρούνται».

4748740212

«Η πραγματικότητα είναι πως η ναρκο-κατάσταση της Πορτογαλίας έχει βελτιωθεί σημαντικά σε αρκετά σημεία-κλειδιά», μας λέει στη σχετική ανάλυσή του το Τransform Drug Policy Institute, «κυρίως, οι μολύνσεις από HIV και οι θάνατοι από τα ναρκωτικά έχουν μειωθεί, την ίδια ώρα που η δραματική αύξηση στη χρήση που φοβούνταν πολλοί απέτυχε να πραγματοποιηθεί».

Μέσα σε όλα, η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και όσα σκοτεινά φέρνει αυτή στις βαλίτσες της πατάχθηκαν ολότελα στην Πορτογαλία, ένα παρεμπόριο δισεκατομμυρίων δηλαδή που καταλήγει στο «βαποράκι» του δρόμου.

AP_06020301099

Η πλειονότητα των ναρκο-θανάτων προκαλείται εξάλλου από την παράνομη διάθεση των ουσιών, κι εδώ απάντησε αποφασιστικά η Πορτογαλία με βούληση και σθένος. Γι’ αυτό και ο δρ Goulao λέει τώρα πως κάθε φορά που μια εθνική κυβέρνηση κάθεται και συζητά πολιτικές απαγόρευσης των ναρκωτικών, οφείλει να στρέψει το βλέμμα της στην Πορτογαλία…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar Δες 3w erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε!

  Δυστυχώς η ιστορία του ανθρώπου έχει αποδείξει ότι αν κάτι είναι απαγορευμένο+οι άνθρωποι το έχουν ανάγκη τότε η τιμή του εκτοξεύεται στα ύψη. Η υψηλή τιμή +τα πολλά κέρδη ελκύουν το οργανωμένο έγκλημα, την μαφία .Μετα τα "βαπορακια" προσπαθούν να μυήσουν και άλλους στον κόσμο των ναρκωτικών για να κερδίσουν λίγα χρήματα ή την δική τους δόση και το κακό εξαπλώνεται. Μετά όποιος μπει στον κόσμο των ναρκωτικών αναγκάζεται να κλέψει, να βγει στην πορνεία ή να γίνει+ο ίδιος βαπορακια για να εξασφαλίσει την δική του δόση+έτσι το κακό εξαπλώνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Οι μεγαλέμποροι με τα κέρδη μπορούν να λαδωνουν δικαστές, αστυνομία κτλ +να γλιτώνουν. Η μόνη λύση είναι τα ναρκωτικά να αποποινικοποιηθουν και να επιτρέπεται η νόμιμη χρήση τους σε συγκεκριμένους χώρους όπως έκανε και η Πορτογαλία. Αν οι νόμοι παραμείνουν ως έχουν το πρόβλημα των ναρκωτικών όχι μόνο δεν θα μειώνεται αλλά θα αυξάνεται. Είναι πολλά τα λεφτά για να μην ασχοληθεί το οργανωμένο έγκλημα και όσο κάποιοι τα προωθούν για να βγάλουν κέρδος τόσο αύριο μπορεί να πέσει στην παγίδα το δικό σας παιδί που κάποιος "φίλος" του θα του δώσει να δοκιμάσει ένα "τσιγαρακι" δωρεάν για να τον κάνει πελάτη μετά. Αν ποτέ τα ναρκωτικά αποποινικοποιηθουν οι πρώτοι που θα αντιδράσουν είναι αυτοί που εμπορεύονται δηλαδή η μαφία γιατί αυτοί θα χάσουν πελάτες και το εύκολο κέρδος που έχουν τώρα.

 2. avatar να μην…

  είμαι και αχάριστος....ευτυχώς που έχουμε και μερικούς....προοδευτικούς,ηθικούς,δημοκράτες κλπ.να μας λύνουν φλέγοντα κοινωνικά θέματα και μάλιστα χωρίς να κουραζόμαστε με τυπικά περιττά χρονοβόρα παλιομοδίτικα όπως πχ εφαρμογή της θέλησης της πλειοψηφίας,αφού η....προοδευτική αντίληψη είναι.... η δημοκρατία του έτσι θέλω΄... γιατί αφού έφαγες τα ψέμματα με ψήφισες.....άσε που ανοίγουνε και προοδευτικές δουλειές...επενδύσεις......

 3. avatar Nick

  Είναι φρόνιμο να υποθέσουμε οτι η ανθρώπινη απληστία είναι η κινητήρια δύναμη για σχεδόν τα πάντα.
  Fun fact πανω στο θεμα:
  Τον 17ο αιώνα στην ευρώπη ηταν της μόδας το κυνήγι μαγισσών σε εκτεταμένες κλίμακες,με τους κατήγορους να λαμβάνουν και την περιουσία των και καλά συμμάχων του σατανά. Μόλις το κακό είχε παραγίνει και πλούσιοι άρχισαν κιαυτοί να κατηγορούνται σωρηδόν για μαγεία,άλλαξε η εκκλησία μια καίρια λεπτομέρεια: πλεον οι κατήγοροι δεν έπαιρναν την περιουσία των μαγισσών,αν αυτές(οταν αυτες) καταδικάζονταν. Όπως φαντάζεστε,σε μερικές βδομάδες είχε ξεφουσκώσει το όλο πράμα.
  Γιατι κάθομαι και γράφω αράδες βραδιάτικα; Πάρε το κέρδος απο τους ναρκεμπόρους,"πουφ" το πρόβλημα με και γύρω απτα ναρκωτικά

  1. avatar Red pill

   Κανένας δεν ξεκινάει τα ναρκωτικά από "δωρεάν πρόσφορα" από έμπορο ναρκωτικών, έτσι? Αυτό είναι από παλιά ταινία. Οι παρέες με άλλους χρήστες ναρκωτικών βάζουν τους ανθρώπους στα ναρκωτικά και βέβαια εξαρτάται από το πόσο ισορροπημένος είναι ο άνθρωπος και πόσο τον έχουν παραμυθιάσει media και αστικοί μύθοι.
   Να σου πω και την άποψη του ψυχοπαθή φιλελεύθερου? Αντί να έχεις κάτι παράνομο, νομιμοποίησε το και φορολόγησε το. Νομιμοποίησε τα ναρκωτικά και θα έχεις περισσότερους ναρκομανείς. Δεν θα πεθαίνουν βέβαια από νοθευμένη ηρωίνη, αλλά θα είναι ζόμπι ούτως ή άλλως. Πούλα διαφήμιση για να βάλεις ανθρώπους στα ναρκωτικά, σχετικό lifestyle και μετά πούλα προγράμματα απεξάρτησης και υποστήριξης για τις οικογένειές του, όταν και αν καταλάβουν που έμπλεξαν τα κορόιδα. Θα καταστρέψεις πολλές ζωές άλλα εσύ θα βγάλεις κέρδος οπότε χ..κες. Κάνε και τον ανεκτικό για έξτρα πόντους δημοσίων σχέσεων.
   Αλλά είπαμε πρέπει να είσαι τελειωμένος ψυχοπαθής για να κάνεις κάτι τέτοιο.

   1. avatar Nick

    να σου δώσουν δωρεάν ναρκωτικά.. τακούσαμε κιαυτό. φίλε μου έχεις καπνίσει έστω και ένα τσιγαριλίκι στη ζωή σου; στο χάρισαν μήπως;
    και καλα συγγνώμη,έχεις μπροστά σου ολόκληρο άρθρο που αναιρεί όσα υποστηρίζεις,έχεις τη δυνατότητα του ιντερνετ και του ταξιδιού εκεί να το επιβεβαιώσεις,και εσύ συνεχίζεις και υποστηρίζεις όσα λες; μάλλον θεωρείς εαυτό σοφότερο απο τους επαγγελματίες που έχουν ασχοληθεί πάνω στο θέμα επι δεκαετίες...
    ξανά λοιπόν: η πορτογαλία ΔΕΝ έχει παντου πρεζάκια. ΔΕΝ διαφημίζει τα ναρκωτικά ΟΥΤΕ παρακινεί τη χρήση τους(παρατήρησε τη διαφορά "αποποινικοποίησης" απο τη "νομιμοποίηση",αν δε άνοιξε λεξικό) και τέλος πεθαίνουν λιγότερα άτομα απο ναρκωτικά απο άλλες πιο ανεπτυγμένες χώρες,δεν αμφιβάλω λιγότερα κιαπο μας. οπότε,που είναι ακριβώς το πρόβλημα σου; μια εικοσαετία σχεδόν δεδομένων έχεις μπροστά σου,όχι την 'φωτισμένη' άποψη ενος άγνωστου σχολιαστή! 16 χρόνια κοινωνικού πειράματος σε ΟΛΟ τον πορτογαλικό πληθυσμό δείχνουν οτι όλα βαίνουν καλώς,και εσύ παρόλαυτα έχεις την αποψάρα σου μην έχοντας πάει καν πορτογαλία...ειλικρινά,πόσο μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου;

    1. avatar Red pill

     Μια γρήγορη απάντηση γιατί το θέμα ξεθύμανε 1) Πριν 20 χρόνια με νεανική αφέλεια είχα παρόμοιες απόψεις με αυτές που υπερασπίζεσαι. Για αυτό σήμερα είμαι εναντίον, επειδή καταλαβαίνω τον κόσμο καλύτερα 2) Σε κάθε επιστημονική έρευνα δείγμα του 1 θεωρείται ανεκδοτολογικό. Σχεδόν ποτέ μια επιλογή δεν έχει μόνο θετικά ή μόνο αρνητικά. Επίσης δεν εφαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες με τα ίδια αποτελέσματα 3) Η κοινωνία δεν αντιδρά καλά σε "γκρίζες ζώνες", τα μεταφράζει σε άσπρο-μαύρο. Την διαφήμιση-προώθηση, σε περίπτωση νομιμοποίησης, θα την κάνουν οι "ελεύθερες αγορές" και τα κοπάδια από ανθρώπους στα social media που άγονται και φέρονται χωρίς να καταλαβαίνουν που ακριβώς πηγαίνουν, ακόμη και χωρίς κραυγαλέο κίνητρο (κέρδος). Τα έχουμε ξαναδεί πρόσφατα όλα αυτά.
     Αυτά για την ώρα.

     1. avatar Nick

      Ξανα λοιπον: Μιλάμε για ΟΛΟ τον πορτογαλικό πληθυσμό,όχι για δείγμα του 1(πως σουρθε το δειγμα του 1 ενας θεος ξερει,σα να μη διαβασες καν το αρθρο). Οι νόμοι ισχύουν για όλους,σωστα; Η αποποινικοποίηση δεν εφαρμόστηκε πειραματικά σε χωριό με 1 κάτοικο,αλλα στο σύνολο του πληθυσμού,οκέυ;; Ελπίζω να μην επιμείνεις άλλο δε ξερω ποιο το νόημα... Συμφωνώ οτι η κοινωνία δέχεται καλύτερα τα ασπρα-μαύρα,παρόλαυτα μιλάμε για 16 χρόνια στη πορτογαλία και άλλα τόσα σε ολλανδία. Και εσύ μιλάς σε μέλλοντα χρόνο. ΘΑ δουμε τα ζομπι,ΘΑ γινουν πρόβατα οι ανίδεοι νεολαίοι... Ξαναλέω,δε συζητάμε μια πολιτική προς εφαρμογή μελλοντικά,συζητάμε τι απέφερε αυτο το πείραμα που ΗΔΗ συμβαίνει 2 δεκαετίες. Και τα αποτελέσματα είναι θετικά,η πορτογαλια και η ολλανδια σε καμμια περίπτωση δεν έχουν πληθυσμούς-ζόμπι ή μαστουρωμένες νεολαίες. Εδώ και 20 χρόνια. Θα επιμείνεις οτι κάποια στιγμή θα τους έρθει μπούμερανγκ; Είσαι ελεύθερος να το κάνεις,αλλα όλο και περισσότερες χώρες το εφαρμόζουν ως λύση καλύτερη της δίωξης ναρκωτικών. Είσαι εξυπνότερος απο όλους τους;

 4. avatar Xountalas

  Ποσο αθεος και ποσο αντικληρικαλικος πρεπει να ειναι καποιος για να βλεπει παντου ευκαιριες να βαλλει εναντιον της Εκκλησιας!. Εκτος απο αθεος πρεπει να ειναι και φουλ αναρχοαριστερος, με ελαχιστη παιδεια και ελαχιστη γνωση της ιστοριας. Στο θεμα μας τωρα: Σαφως και μια καλη λυση ειναι η αποποινικοποιηση της χρησης, με την εννοια οτι το ΚΡΑΤΟΣ καταγραφει το προβλημα και τους χρηστες και πλεον σε ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ( των νοσοκομειων πχ), χορηγει την δοση στα αρρωστακια. Ειναι αρρωστακια, αρα πρεπει να τυχουν περιθαλψης. Η αντι-ναρκωτικη εκστρατεια απουσιαζει απο την Εκπαιδευση, η περιρρεουσα ατμοσφαιρα ειναι υπερ της χρησης των (μαλακων εστω) ναρκωτικων , οι νεοι δεν διδασκονται διεξοδους( αθλητισμος, σωστες παρεες, μουσικη και χομπι, και δοκιμασμενες στον χρονο ΑΞΙΕΣ) , γιατι απλως ολα αυτα που προειπα δεν ειναι .."προοδευτικα".Στην θεραπεια τωρα των ναρκοεξαρτημενων, η ναρλοξονη θα μπορουσε να βοηθησει( ειναι το αντιδοτο που χορηγουν οι αναισθησιολογοι για να ξυπνησουν τον χειρουργημενο και που προκαλει δυσφορια στον χρηστη αν μετα την ναρλοξονη παρει οπιουχα ναρκωτικα), αλλα τι να πει κανεις οταν το ΚΕΘΕΑ, συνεδριαζε με σκοπο να βρει τροπους να ΜΗΝ χορηγειται η ναρλοξονη, μηπως και χασουν το ψωμαι τους).Οι Πορτογαλοι, πολυ σωστα παντως διακρινουν την αποποινικοποιηση απο την νομιμοποιηση, αφου τα ναρκωτικα ΔΕΝ πρεπει να κυκλοφορουν νομιμα, ειτε "μαλακα" ειτε σκληρα.Στο θεμα των "μαλακων" ναρκωτικων, η επιστημονικη κοινοτητα ειναι διχασμενη.

 5. avatar Τασος Καποιος

  Και εδω που υποτίθεται είναι παρανομα οι διακινητές βρίσκονται εξω απο τα προγράμματα μεθαδόνης . Ποιός όμως θα τολμήσει να τα βάλει με την Εκκλησία και όλους αυτούς που πουλάνε '"ηθική" κατ'επάγγελμα απο τα ΜΜΕ και να πει την αληθεία ότι τα ναρκωτικά διατητούνται στην παρανομια γιατί ετσι κρατιούνται ψηλά οι τιμές και τα κερδη είναι χοντρά. Εαν θέλει καποιος να λύση το πρόβλημα πρεπει να βγάλει το κέρδος (κινητρο) απο την μέση και το κέρδος βγαίνει απο την μέση με την αποποινικοποιηση. Εδώ ακόμη και το ΚΚΕ αντιδρά στην αποποινικοποιηση γιατί η ηγεσία του, που ζει ακόμη στο 1917 ,πιστεύει και διαδίδει ότι την επομενη μερα της αποινικοποιησης όλο το πλορεταριατο θα πέσει με τα μούτρα στην πρέζα...

  1. avatar Σπύροc

   Μια μέρα ο Τοτός εγραψε μια έκθεση για τα μυρμηγκάκια και ήταν τόση καλή που για πρώτη φορά στη ζωή του πήρε Άριστα. Στην επόμενη έκθεση με θέμα "Η Γή" έγραψε "Η γή φιλοξενεί μεγάλες φωλιές με μυρμηγκάκια" και από κάτω την ίδια έκθεση για να πάρει πάλι άριστα. Η δασκάλα το έβαλε με βαριά καρδιά και μετά τουε έβαλε θέμα για τους ελέφαντες. Ο Τοτός έγραψε "Ο ελέφαντας είναι το μεγαλύτερο ζώο, σε αντίθεση με τα μυρμηγκάκια..." και από κάτω το γνωστό στόρι. Η δασκάλα αποφάσισε να τον βάλει στη θέση του και τους έβαλε θέμα την οικονομικη πολιτική στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Και ο Τοτος δεν πτοήθηκε. "Η οικονομική πολιτική στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, δεν έχει καμία σχέση με τα μυρμηγκάκια. Τα μυρμηγκάκια..."

   Αντικαταστήστε τα μυρμηγκάκια με την Εκκλησία και τον Τοτό με έναν Άθεο και έχετε σαφές δείγμα της νοημοσύνης των κατά τα άλλα συμπαθέστατων συμπολιτών μας που όμως έχουν δεχθεί οικειοθελώς λοβοτομή και έχουν κάνει την Αθεϊα σημαια και την κολλάνε παντού.

   Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους!

  2. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

   Τί σχέση έχει η εκκλησία μ αυτό τώρα;

  3. avatar Red pill

   Οι Κινέζοι δεν είχαν εξεγερθεί επειδή οι Βρετανοί ήθελαν το εμπόριο του οπίου νόμιμο, σαν μέσο αποικιοκρατίας, ενώ οι ίδιοι είχαν καταστραφεί από αυτό?

  4. avatar karman

   Τι σχέση έχει η εκκλησία; Ή δεν έπιασα τον συλλογισμό σου ή δεν ξερεις τι γραψείς και βαζεις μεσα την εκκλησία.

   1. avatar Χα χα χα χα χα χα χα

    Απλός είπε και αυτός μια [...] για να περάσει η ώρα του.

 6. avatar άντε να τελειώνουμε……

  και με τις άδειες για τεκέδες.Το ναργιλέ τον έχω έτοιμο....

 7. avatar j,kyp

  Ετσι για να μαθαινουν κατι φουφουτοι της συντηρησης που βλεπουν παντου σωφρονισμο και χρηστα ηθη και ισχυριζονται, χωρις καμια γνωση και στοιχειο, πως το πειραμα της Ολλανδιας δεν πετυχε.Λες και της Ελλαδας ειναι απολυτα πετυχημενο. Η μονη επιτυχια ειναι η ενισχυση της μαφιας που στελνουμε τα παιδακια
  Σήμερα η Πορτογαλία έχει τον δεύτερο χαμηλότερο ρυθμό θανάτων από ναρκωτικά σε όλη την Ευρώπη

  1. avatar Red pill

   Καλά τα χρηστά ήθη, τα άχρηστα ήθη? Δηλαδή αν νομιμοποιηθεί η ηρωίνη και οτιδήποτε άλλο θα ξεκίναγες χρήση εσύ ο ίδιος? Θα ενθάρρυνες κάποιον άλλο να το κάνει? Αν σκοπεύεις να το κάνεις, έχεις να την απαίτηση να σου πούμε μπράβο, αλλιώς είμαστε "ναρκοφοβικοί" (ή αλλιώς όχι βολικοί)?

   1. avatar j,kyp

    οχι λακη αν αποποινικοποιηθει (οχι νομιμοποιηθει) η ηρωινη δε θα ξεκινουσα εγω αλλα θα σωζονταν οι ζωες τοξικομανων απο σκαρτο πραγμα που προωθει η μαφια που αγαπας.Δεν αγαπαει καποιος τα ναρκωτικα οταν αντιλαμβανεται τους τοξικομανεις σαν ασθενεις που χρειαζονται νοσοκομεια και οχι φυλακες... αλλα γουσταρεις σωφρονισμο και οχι θεραπεια γιατι εισαι ασχετος με το προβλημα και εχεις και αποψη. Αντε να ξαπλωσεις γιατι το θεμα ειναι σοβαρο και η γνωμη σου αγνοει τα στοιχειωδη...

    1. avatar Red pill

     Έχω ένα ξάδερφο ο οποίος έφηβος ξεκίνησε την ηρωίνη. Αργότερα έγινε και διαρρήκτης, έκλεψε μάλιστα και συγγενικά του πρόσωπα για τη δόση του. Ψυχικά άρρωστος άνθρωπος θα μου πεις, no problem για εσένα. Πήγε και φυλακή, απεξάρτηση θέλει δεν θέλει, σαν μέρος της απεξάρτησης εκπαιδεύτηκε σε ένα επάγγελμα το οποίο συνεχίζει μέχρι σήμερα. Τον λυπηθήκαμε σαν άνθρωπο, τον βοηθήσαμε, ατύχησε ο καημένος.
     10 χρόνια αργότερα, είχε δουλειά, ήταν παντρεμένος με παιδί. Αλλά ήταν φαίνεται και λίγο παλιάνθρωπος. Ενώ δεν ήταν πια χρήστης ηρωίνης, πήγε και αγόρασε 1 κιλό με σκοπό να την πουλήσει σε άλλους. Τον πιάσανε και μπορεί πλέον να πάει να γιατί δεν ήταν πια θύμα αλλά έγινε θύτης.
     Για πιο μαλακές ουσίες, τους καλοχαρακτήρες και τις βρωμοδουλειές που γυρίζουν από αυτές δεν θα σε κουράσω γιατί είμαι σίγουρος ότι έχεις ο ίδιος άποψη.
     Συμπέρασμα: Δεν ξέρεις τι λες και τι σου γίνεται φιλαράκι. Οι ποινές δεν με ενδιαφέρουν καθόλου. Τα ναρκωτικά είναι πρόβλημα από μόνα τους είτε νόμιμα είτε παράνομα. Αλλά η μεγαλύτερη πρέζα είναι το κολλημένο αριστερό μυαλό σου. Χρειάζεσαι βοήθεια.

  2. avatar Μηδένα προ του τέλους μακάριζε

   Αύριο;

  3. avatar ΤΟΞΟΤΗΣ

   ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΦΟΥΦΟΥΤΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΗ ??? ΣΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ [ Η ΠΡΕΖΑ ??? ] ...............

 8. avatar Κωστας Στατ.

  Μια μικρη χωρα που τολμα και δινει μαθηματα χειρισμου μεγαλων κοινωνικων προβληματων χωρις μικροπολιτικες αντιπαραθεσεις.

 9. avatar kosg 2

  ετσι μπραβο οι ποροτγαλοι εκαναν το ποιο σωστο εκλαψαν το κερδος από τους εμπορους όταν δεν σε κυνηγαει κανεις πεφτει ο κίνδυνος πεφτει η τιμη και οι εμποροι πλεον δεν ενδιαφέρονται να πουλησουν στη χωρα σου.
  Ξανα μπραβο

  1. avatar !!!

   Ναι αλλά στην χώρα που τα κανουν όλα στραβά το κέρδος των ναρκεμπόρων θα ανέβει απο την ζήτηση , με λίγα λόγια αν τα νομιμοποιήσουν απλά θα γίνουν οι μισοί πρεζάκια, με την πρώτη δόση "δωρεάν" έξω από τα γυμνάσια και τα δημοτικά.

   1. avatar αχαχουχα

    και ποιόν έμπορο θα ενδιαφέρει να κάνει πρεζάκια τα παιδιά αν το ναρκωτικό παρέχετε στους χρήστες απο το κράτος?

    1. avatar Στόκε

     ΡΕ [...] στην Πορτογαλία δεν τους δίνει το κράτος το ναρκωτικό απλά δεν τους κυνηγά!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει