Η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε σήμερα τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν ότι προχωρούν σε αναγκαστικές εκτοπίσεις στο πλαίσιο της κατασκευής μίας αίθουσας μουσικής ενόψει του διαγωνισμού της Eurovision, ο οποίος φέτος θα διεξαχθεί στο Μπακού.

«Αυτό το γεγονός αμαυρώνεται από τις παράνομες εκτοπίσεις, τις απαλλοτριώσεις και τις κατεδαφίσεις κτιρίων που αναγκάζουν εκατοντάδες κατοίκους να μετακινηθούν», δήλωσε ο Χιου Ουίλιαμσον, διευθυντής για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία του HRW, σε ανακοίνωσή του.

Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε η απομάκρυνση των τελευταίων ενοίκων μίας πολυκατοικίας που βρίσκεται στην πλατεία της Εθνικής Σημαίας στο κέντρο του Μπακού, όπου θα κατασκευαστεί μία σύγχρονη αίθουσα μουσικής, καταγγέλει το HRW.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γύρω από αυτή την πλατεία υπό την πίεση των δημοτικών αρχών, με αντάλλαγμα αποζημιώσεις τις οποίες χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Οι αρχές απορρίπτουν τις κατηγορίες επισημαίνοντας ότι οι εργασίες κατασκευής δεν συνδέονται με τη Eurovision, αλλά είναι μέρος ενός σχεδίου βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος.