Ένας Ιρανός που εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στις ΗΠΑ πετάχτηκε κακήν κακώς από το λεωφορείο κάπου 200 χιλιόμετρα πριν φτάσει στον προορισμό του γιατί κάποιος είχε πρόβλημα με την ιθαγένειά του.

Ο Mohammad Reza ταξίδευε από το Ντάλας στο Κάνσας Σίτι για μια παρουσίαση σε επιστημονικό συνέδριο συγκοινωνιολόγων.

Στις 3:00 τα ξημερώματα λοιπόν τον ξύπνησε άρον-άρον η οδηγός του λεωφορείου ζητώντας του επιτακτικά να δει το εισιτήριό του. Ο Ιρανός της το έδειξε, η οδηγός επέμενε ωστόσο πως δεν μπορούσε να το κάνει δεκτό, απαιτώντας να κατέβει στη μέση του πουθενά.

Οι άλλοι επιβάτες άρχισαν να διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση, μιας και ο διδακτορικός φοιτητής αρνούνταν να κατέβει, κι έτσι αποφάσισε να διευκολύνει τη διαδικασία. Κατέβηκε και πήρε ταξί για το υπόλοιπο της διαδρομής, πληρώνοντας άλλα 250 δολάρια. Όσο για τον γυρισμό του, επέστρεψε με το αεροπλάνο, παρά το γεγονός ότι είχε εισιτήριο επιστροφής, για να μην υποβληθεί σε αντίστοιχο μαρτύριο.

Ο πατέρας ενός παιδιού πιστεύει πως το όνομα και η εθνικότητά του ήταν αυτά που προκάλεσαν τον ρατσισμό της οδηγού. Η οποία έκανε πως το πρόβλημα ήταν το ηλεκτρονικό εισιτήριο που είχε στα χέρια του ο φοιτητής, αν και πιθανότατα το 2017 είχε ξαναδεί τέτοια εισιτήρια, πληρωμένα online και εκτυπωμένα.

iirannsifsnaaa3

Η οδηγός ούρλιαζε μάλιστα, ενώ κανείς δεν τσακωνόταν μαζί της. «Δεν θα ταξιδέψεις μαζί μου. Δεν θέλω να σου μιλάω άλλο. Κατέβα από το λεωφορείο μου», του είπε και τον άφησε με το εισιτήριο στο χέρι. Του είπε βέβαια πως είχε καλέσει την αστυνομία για να λύσει την παρεξήγηση.

Και όχι μόνο δεν τον υπερασπίστηκε κανένας επιβάτης, αλλά τον απείλησαν κιόλας κάνα-δυο νταήδες να κατέβει για να μη βρει τον μπελά του. Το χειρότερο της ιστορίας μας είναι η συμπεριφορά των αστυνομικών, που συντάχθηκαν με την οδηγό και τον άφησαν σύξυλο στην ερημιά στις 3:40 τα ξημερώματα.

iirannsifsnaaa2

Η ιδιοκτήτρια εταιρία των λεωφορείων αναγκάστηκε να εκδώσει δημόσια απολογία για τον ρατσισμό που δέχτηκε ο Ιρανός, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν το μεγάλο αστέρι του συνεδρίου! Οι συνάδελφοί του εξοργίστηκαν με την περιπέτειά του και αποφάσισαν να την κάνουν γνωστή στα μήκη και τα πλάτη της Αμερικής…