Τη Σαουδική Αραβία, ότι κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο και στη σιιτική οργάνωση της οποίας είναι επικεφαλής, κατηγόρησε ευθέως σήμερα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, υποστηρίζοντας ότι ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ αλ Χαρίρι κρατείται από τους Σαουδάραβες. Ο Χαρίρι παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά το περασμένο Σάββατο, με τηλεοπτικό διάγγελμά του από το Ριάντ όπου βρισκόταν σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Νασράλα είπε ότι η παραίτηση του Χαρίρι είναι «μια σαουδαραβική παρέμβαση άνευ προηγουμένου» στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου και κάλεσε τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό να επιστρέψει στη Βηρυτό. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου παραμένει νόμιμη και δεν έχει παραιτηθεί. «Ο επικεφαλής της κυβέρνησης κρατείται στη Σαουδική Αραβία, του απαγορεύεται μέχρι τώρα να επιστρέψει στον Λίβανο», είπε. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο Χαρίρι «υποχρεώθηκε» από τους Σαουδάραβες να υποβάλει παραίτηση και “να διαβάσει ένα κείμενο γραμμένο από εκείνους”.

Ο Νασράλα κατηγόρησε επίσης τη Σαουδική Αραβία ότι ζήτησε από το Ισραήλ να πλήξει τον Λίβανο. «Το πιο επικίνδυνο, είναι να υποκινείς το Ισραήλ να πλήξει τον Λίβανο. Μιλώ για πληροφορίες που διαβεβαιώνουν ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε από το Ισραήλ να πλήξει τον Λίβανο», επέμεινε.

«Σήμερα είμαστε ισχυρότεροι», πρόσθεσε, προειδοποιώντας το Ισραήλ να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Ο Νασράλα υποστήριξε εξάλλου ότι οι Υεμενίτες αντάρτες Χούτι (που στηρίζονται από το Ιράν) έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν πυραύλους, διαψεύδοντας έτσι τον ισχυρισμό της Σαουδικής Αραβίας ότι η οργάνωσή του ήταν εκείνη που εκτόξευσε έναν πύραυλο εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ την περασμένη εβδομάδα. Η Σαουδική Αραβία θα αποτύχει στον Λίβανο, όπως έγινε και σε όλα τα άλλα πεδία της περιοχής, συνέχισε.

Από τη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ του Ριάντ και της Βηρυτού, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας να αποτραπεί μια νέα σύρραξη. «Είναι βασικό να μην ξεσπάσει μια νέα σύγκρουση στην περιοχή. Θα είχε καταστροφικές συνέπειες’ είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο κορυφαίος πολιτικός και ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ, από την πλευρά του, τόνισε ότι δεν αξίζει στη χώρα του να κατηγορείται ότι κήρυξε τον πόλεμο στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι είναι «πραγματικά λυπηρό» που η Σαουδική Αραβία έκανε μια τέτοια δήλωση έπειτα από δεκαετίες φιλικών σχέσεων μεταξύ τους. «Δεν μας αξίζουν, εμάς των Λιβανέζων, τέτοιες κατηγορίες. Επί δεκαετίες ήμασταν φίλοι», είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Σαουδάραβας υπουργός Τάμερ αλ Σάμπχαν, που είναι αρμόδιος για θέματα των χωρών του Κόλπου, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Λιβάνου ότι κήρυξε τον πόλεμο στη Σαουδική Αραβία.