Τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Σαούλι Νιινίστο, του συντηρητικού Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού, εξέλεξαν σήμερα οι Φινλανδοί ως νέο πρόεδρό τους, αφήνοντας εκτός τον Πέκα Χααβίστο του Πράσινου Κόμματος, ο οποίος αναγνώρισε την ήττα του και συνεχάρη το νικητή.

Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων, ο Νιινίστο συγκεντρώνει το 62,6% ενώ ο Χααβίστο το 37,4%.

Ο Νιινίστο δήλωσε πως είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και πρόσθεσε: «Ήταν καλύτερο απ΄ό,τι περίμενα».

Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί την επάνοδο του 63χρονου Νιινίστο, οποίος ηττήθηκε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2006 από την νυν πρόεδρο Τάρια Χαλόνεν που δεν μπορούσε να διεκδικήσει την επανεκλογή της για τρίτη εξαετή θητεία.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε πως «εκτιμά τη συνεργασία, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα εκπροσωπεί ο καθένας».

Ο Νιινίστο θεωρείτο ο επικρατέστερος νικητής των εκλογών αφότου επιβεβαίωσε τον περασμένο χρόνο ότι θα έθετε και πάλι υποψηφιότητα. Αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τη Χαλόνεν. Αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Μαρτίου.

Ως υπουργός Οικονομικών από το 1996 έως το 2003 και αργότερα ως πρόεδρος του κοινοβουλίου, απέκτησε φήμη ενός πολιτικού που μιλά με ειλικρίνεια. Με σπουδές δικηγόρου, υπηρέτησε επίσης ως υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο ρόλος του προέδρου είναι εν πολλοίς διακοσμητικός αλλά έχει κάποιο λόγο στην εξωτερική πολιτική — τουλάχιστον σε θέματα που δεν συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αρμοδιότητα των οποίων ανήκει στην κυβέρνηση.

Τόσο ο Νιινίστο όσο και ο Χααβίστο θεωρούνται ευρωπαϊστές και δήλωσαν πως η Φινλανδία θα υποστηρίξει τα σχέδια διάσωσης χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Ο Χααβίστο, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος ο οποίος εγκατέλειψε την κυβέρνηση το 1999, εργάστηκε τα τελευταία χρόνια ως απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ σε πολλά σημεία διενέξεων, περιλαμβανομένου του Νταρφούρ.

Ο Χααβίστο, που έχει δηλώσει ανοικτά την ομοφυλοφιλία του, κατέγραψε μια δυνατή εμφάνιση. Πριν από δύο εβδομάδες εξασφάλισε μια θέση στο δεύτερο γύρο, νικώντας τον βετεράνο Παάβο Βαϊρίνεν του Κόμματος του Κέντρου για τη δεύτερη θέση πίσω από τον Νιινίστο.

Η εκστρατεία του Χααβίστο κατάφερε να δημιουργήσει υποστήριξη από πολλές ανεπίσημης ομάδες και στηρίχθηκε στο Facebook και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αντλήσει υποστήριξη.

Η συμμετοχή ήταν 69% σε σύγκριση με 77,2% στο δεύτερο γύρο των εκλογών το 2006.

Ένας λόγος για τη χαμηλότερη συμμετοχή ήταν ο κρύος χειμωνιάτικος καιρός. Ένας άλλος ήταν η αποχή των ευρωσκεπτικιστών ψηφοφόρων, σύμφωνα με αναλυτές.

Για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια η χώρα θα έχει έναν πρόεδρο που δεν υποστηρίζεται από τους Σοσιαλδημοκράτες.