Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κίβδηλων κερμάτων ευρώ που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία μειώθηκε κατά 15% σε 157.000 κέρματα, σε σύγκριση με τα 186.000 κέρματα που αποσύρθηκαν το προηγούμενο έτος.

Το κέρμα των δύο ευρώ παραμένει με μεγάλη διαφορά το πλέον παραποιημένο κέρμα ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των εντοπισθέντων κάλπικων κερμάτων ευρώ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα χαμηλά επίπεδα κίβδηλων κερμάτων ευρώ είναι αποτέλεσμα των συνδυασμένων προσπαθειών των κρατών μελών, της Επιτροπής-OLAF (Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ) και άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Όπως τονίζει η Επιτροπή ο συνολικός αριθμός κίβδηλων κερμάτων ευρώ είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των περίπου 16 δισ. γνήσιων κερμάτων ευρώ που τέθηκαν σε κυκλοφορία για τις τρεις υψηλότερες ονομαστικές αξίες (50 λεπτά, 1 ευρώ, 2 ευρώ). Αυτό αντιστοιχεί σε 1 κίβδηλο κέρμα ανά 100.000 γνήσια.

Ο αρμόδιος για την καταπολέμηση της απάτης Επίτροπος της ΕΕ Αλγκίρντας Σεμέτα δήλωσε επί του θέματος τα εξής: «Οι καταστηματάρχες, οι μικρές επιχειρήσεις και οι πολίτες κινδυνεύουν ιδιαίτερα να γίνουν αποδέκτες πλαστών κερμάτων και τραπεζογραμματίων. Η καταπολέμηση της παραχάραξης νομισμάτων έχει συνεπώς ζωτική σημασία για την προστασία των τίμιων φορολογουμένων. Είμαι ευτυχής που το ευρώ προστατεύεται καλά χάρη στο έργο της OLAF. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τον εντοπισμό παράνομου χρήματος και την εξάλειψη των παράνομων αυτών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη».