Οι αραβοκουρδικές δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας ότι «απελευθέρωσαν πλήρως» τη διαβόητη πλατεία της Ράκας όπου οι τζιχαντιστές πραγματοποιούσαν τις εκτελέσεις όταν είχαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη αυτή.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο συνασπισμός των Κούρδων και Αράβων μαχητών, πλησιάζουν στο στόχο τους, την ανακατάληψη δηλαδή και του τελευταίου θύλακα της Ράκας που ελέγχεται από μερικές δεκάδες ξένους τζιχαντιστές.

Η απελευθέρωση της πλατείας Αλ Ναΐμ, που στα αραβικά σημαίνει «Παράδεισος» αλλά οι κάτοικοι την αποκαλούσαν «Κόλαση», έγινε μετά από μάχη που ξεκίνησε χθες. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές είχαν αποσυρθεί από αυτήν την πλατεία εδώ και δύο εβδομάδες αλλά οι SDF δεν κατάφερναν να την θέσουν υπό τον έλεγχό τους επειδή η περιοχή ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά.

Η ανακατάληψη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό,  είναι κυρίως συμβολική για τις SDF και για τους κατοίκους, αφού η πλατεία έχει συνδεθεί με τις ωμότητες που διέπραξε το ΙΚ στη Ράκα.

Οι μάχες συνεχίζονται κοντά στο στάδιο και το νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με τις SDF 25 τζιχαντιστές παραδόθηκαν ενώ αποτράπηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας. Στη Ράκα εκτιμάται ότι έχουν απομείνει περίπου 300 ξένοι τζιχαντιστές.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.