Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε., οι οποίοι αναμένεται να συμφωνήσουν στην επιβολή  νέων οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής εφαρμογής εμπάργκο πετρελαίου.

Οι κυρώσεις ακολουθούν την ψήφιση του νόμου για την λήψη νέων οικονομικών μέτρων από την αμερικανική κυβέρνηση την πρωτοχρονιά και θα έχουν κυρίως στο στόχαστρό τους τον πετρελαϊκό τομέα, ο οποίος αντιστοιχεί στο περίπου 90% των ιρανικών εξαγωγών στην Ε.Ε. Η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου από το Ιράν μετά την Κίνα. «Θέλουμε εκείνοι να σκεφτούν. Η κατάσταση γίνεται πολύ, πολύ σοβαρή τώρα», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Όπως αναφέρει το Reuters ιδιαίτερα η Ελλάδα εξαρτάται πολύ από το ιρανικό πετρέλαιο -σχεδόν το ένα τέταρτο του πετρελαίου που εισάγει προέρχεται από το Ιράν- και έχει ζητήσει χρόνο ώστε να εξασαφαλίσει εναλλακτικές πηγές.

Οι δυτικές χώρες θεωρούν ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα, αλλά η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα αποσκοπεί στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Εκτός από το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, τα μέτρα της Ε.Ε. αναμένεται ότι θα αφορούν και την επιβολή κυρώσεων κατά της ιρανικής κεντρικής τράπεζας καθώς και την απαγόρευση στις συναλλαγές χρυσού με την κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι κυρώσεις της Ε.Ε. θεωρείται ότι θα αργήσουν να τεθούν σε εφαρμογή. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 χωρών μελών η Ελλάδα και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες άσκησαν ισχυρές πιέσεις ζητώντας μία μακρά περίοδο χάριτος για να περιορίσουν το δικό τους οικονομικό κόστος.

Διπλωμάτες της Ε.Ε.δηλώνουν ότι η περίοδος χάριτος ενδεχομένως να λήξει την 1η Ιουλίου, αλλά οι υπουργοί θα συζητήσουν ακόμη την ιδέα να αναθεωρήσουν εκ των προτέρων τον αντίκτυπο και το κόστος του εμπάργκο. Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, θα διαβεβαιώσουν την Αθήνα ότι θα μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο με λογικούς όρους και μετά την έναρξη εφαρμογής του εμπάργκο.