Προειδοποιήση των ΗΠΑ στο Ιράν για τα Στενά Χορμούζ

«Κόκκινη γραμμή το κλείσιμο των Στενών»


ΚΟΣΜΟΣ
18:31
13/01/2012
Προειδοποιήση των ΗΠΑ στο Ιράν για τα Στενά Χορμούζ
loading

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ότι το κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ είναι «κόκκινη γραμμή» και ότι μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την αντίδρασή τους, σύμφωνα με σημερινό άρθρο των New York Times.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκαν να αναφερθούν στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκε αυτό το μήνυμα στον Χαμενεΐ και αν το Ιράν έχει απαντήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Βασική ανησυχία των αμερικανών αξιωματούχων του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι ένας θερμόαιμος επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης ενδέχεται να δράσει μόνος του και να προκαλέσει σύρραξη, επισημαίνουν οι New York Times.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Τεχεράνη απείλησε επανειλημμένα να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ, τη θαλάσσια δίοδο από την οποία διέρχεται το 35% του αργού πετρελαίου που μεταφέρεται παγκοσμίως με δεξαμενόπλοια, εάν η Δύση επιβάλει νέες κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η Τεχεράνη διαψεύδει παγίως τους Δυτικούς ισχυρισμούς ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει στρατιωτική διάσταση, όμως μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν πείθεται και έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων τα τελευταία χρόνια.

Πάντως η ΕΕ θα καθυστερήσει για περίπου έξι μήνες την εφαρμογή του εμπάργκο προκειμένου να δώσει χρόνο στις χώρες-μέλη της που βασίζονται πολύ στο ιρανικό πετρέλαιο να βρουν εναλλακτικές πηγές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει