Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από την Ουγγαρία να τροποποιήσει τους επίμαχους νόμους της, ιδιαίτερα αυτούς που αφορούν την κεντρική τράπεζά της και την ανεξαρτησία των δικαστών της, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκή πηγή.

«Ετοιμάζονται τρεις προειδοποιητικές επιστολές» για να υποχρεωθεί η ουγγρική κυβέρνηση να τροποποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της σχετικά με την κεντρική τράπεζα, το καθεστώς των δικαστών και την ουγγρική αρχή προστασίας δεδομένων και πρόκειται να αποσταλούν στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουδαπέστη, διευκρίνισε η εν λόγω πηγή.

Η ανάλυση των νομικών υπηρεσιών της Επιτροπής προσανατολίζεται στο συμπέρασμα ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές αντιβαίνουν στο κοινοτικό δίκαιο, πρόσθεσε η πηγή, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, την ανεξαρτησία των δικαστών και την ανεξαρτησία της δημόσιας αρχής προστασίας δεδομένων.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να επιβληθούν κυρώσεις στην Ουγγαρία για το υπερβολικό έλλειμμά της, όμως αντιθέτως χαιρέτισε τα μέτρα που ελήφθησαν από το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Πολωνία για την ταχεία διόρθωση της δημοσιονομικής πορείας τους.

«Η Επιτροπή έκρινε σήμερα πως η Ουγγαρία δεν έχει κάνει αρκετή πρόοδο για να διορθώσει με βιώσιμο τρόπο το υπερβολικό έλλειμμά της. Προτείνει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο και συνιστά να αποφασίσουν οι υπουργοί της ΕΕ ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση για να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα της χώρας κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής.