Ένοχο για «υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση» κρίθηκε το κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Roj TV το οποίος κατηγορείται για τις σχέσεις του με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και καλείται να πληρώσει πρόστιμο.

Ωστόσο του επετράπη να συνεχίσει να εκπέμπει.

Το δημοτικό δικαστήριο της Κοπεγχάγης, αρμόδιο για την υπόθεση αυτή, έκρινε ότι το τηλεοπτικό δίκτυο «υποστήριζε τη δράση της οργάνωσης» από το Φεβρουάριο του 2008 έως το Σεπτέμβριο του 2010.

«Το δικαστήριο υπογράμμισε το γεγονός ότι το Roj TV σε μακρά σειρά εκπομπών του αναμετέδιδε κατά τρόπο μεροληπτικό και χωρίς να ασκήσει την παραμικρή κριτική τα μηνύματα του (ΡΚΚ) που υποκινούσαν σε εξέγερση και συμμετοχή στην οργάνωση», σύμφωνα με το δικαστήριο.

Ύστερα από πενταετή έρευνα, οι εισαγγελικές αρχές της Δανίας ζήτησαν το 2010 την απαγόρευση της λειτουργίας του Roj TV λόγω της υποστήριξής του στο ΡΚΚ που περιλαμβάνεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Η δίκη του τηλεοπτικού δικτύου, το οποίο εδρεύει στην Κοπεγχάγη και εκπέμπει σε 68 χώρες, άρχισε τον περασμένο Αύγουστο.

Οι δύο εταιρίες πίσω από το τηλεοπτικό δίκτυο, καταδικάστηκαν η καθεμία σε 40 ημερήσια πρόστιμα 65.000 κορωνών (8.741 ευρώ), σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση.

Ωστόσο «το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας για ανάκληση της άδειας εκπομπής» του Roj TV.

«Θα ήταν ντροπή αν πλήτταμε την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου γιατί το θέλουν οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης Μπιόρν Ελμκιστ στη δημόσια δανική τηλεόραση DR.

Το τουρκικό υπουργείο κρίνοντας ωστόσο την «απόφαση ελλιπή», κάλεσε την εποπτεύουσα αρχή των οπτικοακουστικών μέσων της Δανίας να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Roj TV.

Η κουρδική σύγκρουση στην Τουρκία έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 45.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το στρατό, από την έναρξη του ένοπλου αγώνα του ΡΚΚ, το 1984, για αυτονομία της νοτιοανατολικής και ανατολικής Τουρκίας.