Οι ΗΠΑ καταδίκασαν το νεώτερο κύμα από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 60 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους προσκυνητές.

Οι τρομοκρατικές ενέργειες αποτελούν «απέλπιδες προσπάθειες ανθρώπων, οι οποίοι πασχίζουν να γυρίσουν πίσω το ρολόι» του χρόνου, δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Βικτόρια Νούλαντ.

Η ίδια υπογράμμισε πως ένας αριθμός από ιρακινούς πολιτικούς έχουν κληθεί για να συμμετάσχουν σε συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουν για τις υπάρχουσες διαφορές, η οποία συνάντηση «ευελπιστούμε ότι θα διεξαχθεί σύντομα».

Στον απολογισμό των νεκρών περιλήφθηκαν σήμερα 36 άνθρωποι, οι οποίοι βρήκαν τον θάνατο όταν βομβιστής αυτοκτονίας επέλεξε ως στόχο σιίτες προσκυνητές στην περιοχή της Αλ Μπάθα, 370 χλμ νοτίως της πρωτεύουσας Βαγδάτη. Τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις σε δύο περιοχές με σιιτικό, κατά πλειοψηφία πληθυσμό, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές ασφαλείας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακλήθηκαν από το Ιράκ στα τέλη του περασμένου έτους. Έκτοτε η χώρα κλυδωνίζεται από ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων.