Την έκκληση απελευθέρωσης του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ υπέγραψε ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που μεταδίδουν την είδηση, το ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Twitter.

H συλλογή υπογραφών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 24 Δεκεμβρίου και η έκκληση, σύμφωνα με την ομάδα πρωτοβουλίας που συντονίζεται από το «Σύνδεσμο Φίλων της Μονής Βατοπεδίου» και το Ίδρυμα Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, απευθύνεται στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε.

Ο κ. Πολτάφτσενκο υπήρξε στο παρελθόν προεδρικός αντιπρόσωπος στην Περιφέρεια του Λένινγκραντ και στην Κεντρική Περιφέρεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είναι πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ρωσικού Αθωνικού Συνδέσμου, μέσω του οποίου προωθούνται και συντονίζονται πολλά προγράμματα συνεργασίας της ρωσικής κυβέρνησης και ρωσικών φορέων με το Άγιον Όρος.

Εκτενές τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση μετέδωσε σήμερα το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο «Σογιούζ», το οποίο ειδικεύεται σε θρησκευτικά ζητήματα και καλύπτει την επικράτεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σύμφωνα με την ημερήσια επισκόπηση του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα. Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για τη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της απελευθέρωσης του ηγουμένου Εφραίμ στη Λευκορωσία και αρνητικές κρίσεις για την ελληνική ηγεσία «που δεν επιθυμεί καν να εισακούσει τη φωνή του δικού της λαού και κλήρου», προβάλλοντας σκηνές πρόσφατων διαδηλώσεων στην Ελλάδα.