Κάπου στον 38ο παράλληλο, η Γη σείστηκε αναπάντεχα την Κυριακή που μας πέρασε.

Και όπως και κάθε άλλη φορά, βγήκε ξανά η κυρία με τα ροζ για να μεταδώσει το γεγονός-ορόσημο για το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας.

Ντυμένη σταθερά με μια ροζ παραδοσιακή φορεσιά, η πλέον γνωστή και παινεμένη παρουσιάστρια ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, η ίδια η Ρι Τσουν-Χι, ανακοίνωσε περιχαρής στο κρατικό κανάλι την έκτη πυρηνική δοκιμή της πατρίδας της, η οποία πήγε ως όφειλε.

«Η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου σχεδιασμένης να προσαρμόζεται πάνω σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο ήταν απόλυτα επιτυχημένη», δήλωσε η Ρι, καθισμένη μπροστά από μια γραφική απεικόνιση μιας λίμνης. «Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του εθνικού οπλικού πυρηνικού προγράμματος».

Η 74χρονη σήμερα Ρι, η «φωνή της Βόρειας Κορέας» ή η «εκφωνήτρια του λαού», είναι πράγματι η εθνική παρουσιάστρια του απομονωμένου και ερμητικού καθεστώτος. Είναι η βασική εκφωνήτρια της μόνης πηγής ενημέρωσης που υπάρχει στη χώρα, της Κορεατικής Κεντρικής Τηλεόρασης, για περισσότερα από 40 χρόνια, και εξαιτίας της προτίμησης που δείχνει στα ροζ όλοι την αποκαλούν «κυρία με τα ροζ».

Και το βροντόφωνο της φωνής της το ξέρουν καλά όλοι όσοι πρέπει. «Η φωνή της είναι πιο δυνατή από τα κανόνια», έτσι την περιέγραψε η κινεζική τηλεόραση, ενώ εφημερίδα της χώρας του δράκου είπε περαιτέρω πως «η πλάκα είναι πως η φωνή της είναι τόσο τρομακτική που μπορεί να τρομάξει τους εχθρούς της Βόρειας Κορέας».

AP_17246168209377

Η Ρι έχει ένα τεράστιο φαν κλαμπ τόσο εντός όσο και εκτός χώρας, καθώς η μεστή και επιβλητική χροιά της κάνει ακόμα και τα βίαια ή καταπιεστικά καμώματα του καθεστώτος να μοιάζουν εμφανώς καλύτερα. Με θεατράλε ύφος και δραματικές πινελιές, ανακοινώνει πυρηνικές δοκιμές, κατακεραυνώνει εθνικούς εχθρούς και περιγράφει με τα πλέον φανταχτερά χρώματα τις ζωές και τους άθλους των τριών γενιών των Κιμ.

AP_17246259961398

Οι πληροφορίες για τη ζωή και την καριέρα της είναι ωστόσο αποσπασματικές, όπως και ό,τι άλλο αφορά στο ερμητικό βασίλειο. Γεννημένη, όπως αναφέρεται, το 1943 από φτωχή οικογένεια, η Ρι φαίνεται να έχει περάσει πράγματι από δραματική σχολή της Πιονγιάνγκ. Στην τηλεόραση μπήκε το 1971, όταν άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το κρατικό κανάλι, το οποίο συνδιαμόρφωσε εξάλλου με τη δύναμη της φωνής της.

Το κρατικό περιοδικό της Βόρειας Κορέας αποκάλυψε το 2009 πως η εθνική παρουσιάστρια ήταν η μεγάλη αγαπημένη του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, παππού του σημερινού Κιμ και εθνάρχη των Βορειοκορεατών. Όπως μαθαίνουμε, ήταν η προστατευόμενή του και αυτός την πίεζε «με θερμή αγάπη και πίστη» να αναπτύξει μια «εξουσιαστική φωνή», όπως μας λέει το Reuters που έκανε τη μετάφραση.

Και φαίνεται πως οι συστάσεις του παππού απέδωσαν: «Όταν πέρασαν αυτές οι μέρες, η φωνή της άνθισε και έφτασε να έχει τέτοια απήχηση που κάθε φορά που μιλούσε στις ειδήσεις, οι τηλεθεατές συγκινούνταν», συνεχίζει. «Κάθε φορά που η Ρι ανακοινώνει και μεταδίδει, οι εχθροί τρέμουν από φόβο», καταλήγει το αφιέρωμα στο κρατικό περιοδικό της Πιονγιάνγκ (σε μετάφραση Reuters πάντα).

AP_17242169735857

Μέχρι το 1980, η Ρι είχε πια μια σταθερή παρουσία στον σταθμό, αναμεταδίδοντας τα πάντα, από ειδήσεις και κρατικά διαγγέλματα μέχρι εθνικές εορτές και κυβερνητικές δηλώσεις. Ακόμα και τον καιρό έλεγε!

Η ίδια ήταν και πάλι που διέκοψε το 1994 τη σταθερή ροή του προγράμματος για να ανακοινώσει με δάκρυα στα μάτια τον θάνατο του Υπέρτατου Ηγέτη και προστάτη της Κιμ Ιλ-Σουνγκ. Δεκαεφτά χρόνια αργότερα, έμελλε να κάνει το ίδιο, πάλι εμφανώς συγκινημένη, και για τον γιο του, Κιμ Γιονγκ-Ιλ. Δον φορούσε ροζ φυσικά, παρά μαύρα…

«Ο μεγάλος σύντροφός μας Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κόμματος της Κορέας … και Υπέρτατος Ηγέτης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας έφυγε από τον κόσμο», είπε και έκλαψε γοερά όλη η χώρα.

Η Ρι αποσύρθηκε από την ειδησεογραφία και την τηλεόραση το 2012, όχι βέβαια πως θα την άφηναν να καταλαγιάσει. Γιατί σε κάθε μεγάλη περίσταση η δική της φωνή σκίζει και πάλι την ανατριχιαστική ηρεμία της βορειοκορεατικής καθημερινότητας. Τον Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, αυτή μετέδωσε τα νέα για την πέμπτη πυρηνική δοκιμή της χώρας, προειδοποιώντας με νόημα πως το γεγονός «είναι η απάντησή μας στις εχθρικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ». Αλλά και τον Ιούλιο βγήκε ξανά στον αέρα για να κοκορευτεί για «την ακατάβλητη δύναμη του κράτους μας», έπειτα από την πυραυλική δοκιμή εκείνου του μήνα.

Στην προσωπική της ζωή, λένε πως ζει στην Πιονγιάνγκ με τον άντρα, τα παιδιά και τα εγγόνια της ζώντας μια «σχετικά πολυτελή» ζωή. Σύμφωνα πάντα με το αφιέρωμα που της έφτιαξε το βορειοκορεατικό καθεστώς. «Η Ρι Τσουν-Χι με το μικρόφωνό της στο χέρι, ευλογημένη από τον ηγέτη, παραμένει δίπλα στους τηλεθεατές της ακόμα και σήμερα, μη δείχνοντας μια μέρα μεγαλύτερη από τη στιγμή που παντρεύτηκε».

Και το γεγονός ότι παραμένει ακούνητη είναι πράγματι αξιοσημείωτο για μια χώρα που έχει δει τρεις φορές διωγμούς και εκκαθαρίσεις στην πρόσφατη ιστορία της. Αρκετοί συνάδελφοί της έχουν εκδιωχθεί από τις θέσεις τους ή εξαφανιστεί ολότελα, η Ρι όμως εκεί, πάντα εκεί. Η ίδια πάντως όταν αποσύρθηκε έδωσε μια συνέντευξη στην κινεζική τηλεόραση, όπου μας είπε πως δουλεύει πλέον πίσω από τις κάμερες εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά των παρουσιαστών.

Ακόμα και σήμερα όμως, τη δική της φωνή εμπιστεύεται ο τρίτος στη σειρά Κιμ και θα είναι πιθανότατα η ίδια που θα ανακοινώσει το τέλος του κόσμου όταν ο Κιμ πατήσει τελικά εκείνο το κουμπί…