Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη από την αξιωματική αντιπολίτευση του τουρκικού κοινοβουλίου, με σύνθημα να πέσουν τα τείχη του φόβου. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε πως δεσμεύθηκε να συνεχίσει να ασκεί κριτική στις διώξεις που έχουν ξεκινήσει οι τουρκικές Αρχές, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πέρσι τον Ιούλιο.

Μιλώντας ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που κρατούσαν τουρκικές σημαίες και πανό, μέσω των οποίων ζητούσαν δικαιοσύνη, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η πορεία του από την Άγκυρα προς την Κωνσταντινούπολη, που διήρκησε 25 ημέρες, είναι το πρώτο βήμα μας μακράς εκστρατείας.

«Θα ρίξουμε τα τείχη του φόβου», τόνισε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να τον καλωσορίσει μετά την ολοκλήρωση της 425 χιλιομέτρων πορείας του.

Αρχικά, η πορεία του Κιλιτσντάρογλου είχε προσελκύσει μικρό αριθμό ανθρώπων, όμως στη συνέχεια ολοένα και περισσότεροι ξεκίνησαν να τον ακολουθούν και τελικά κατέληξε να αποτελεί τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά των διώξεων στις οποίες επιδίδονται οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων.

«Η τελευταία ημέρα της Πορείας μας για τη Δικαιοσύνης είναι μια νέα αρχή, ένα νέο βήμα», υπογράμμισε ο 68χρονος πολιτικός. «Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη», φώναζε το πλήθος.

Ο Κιλιτσντάρολγου ζήτησε από την κυβέρνηση του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, να αφήσει ελεύθερους τους πολλούς δημοσιογράφους που κρατούνται στη φυλακή και να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία των τουρκικών δικαστηρίων.

AP_17190640835346

Ο επικεφαλής του CHP ξεκίνησε την πορεία διαμαρτυρίας μετά την καταδίκη σε 25 χρόνια κάθειρξη του βουλευτή του κόμματος, Ενίς Μπερμπέρογλου, επειδή έδωσε στην εφημερίδα της αντιπολίτευσης, Cumhuriyet, απόρρητες πληροφορίες.

Ο Μπερμπέρογλου είναι ο πρώτος βουλευτής του CHP που φυλακίστηκε στο πλαίσιο των διώξεων. Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί -περιλαμβανομένων δασκάλων, δικαστών, αστυνομικών και στρατιωτικών- έχουν αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα. «Η εποχή που ζούμε είναι μια δικτατορία», τόνισε ο Κιλιτσντάρολγου.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικριτές του Ερντογάν καταγγέλλουν ότι η Τουρκία ρέπει προς την απολυταρχία εδώ και χρόνια, μια διαδικασία η οποία επιταχύνθηκε μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου που ενίσχυσε τις εξουσίες του Τούρκου προέδρου.

Η κυβέρνηση απαντά ότι οι διώξεις και οι συνταγματικές αλλαγές είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία και οι απειλές στην ασφάλειά της.

Ο Ερντογάν επέκρινε τον Κιλιτσντάρογλου όταν ξεκίνησε την πορεία για τη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να επιζητείται στο κοινοβούλιο και όχι στον δρόμο. Συνέδεσε, μάλιστα, τους διαδηλωτές με αυτούς που ηγήθηκαν του αποτυχημένου πραξικοπήματος, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνης.

Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει άλλη εναλλακτική, διότι τα τουρκικά δικαστήρια έχουν πολιτικοποιηθεί, «έχουν υφαρπαχθεί οι εξουσίες του κοινοβουλίου» και τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν φιμωθεί. Όπως τόνισε, «υπάρχει μόνο ένα μέρος για το αίτημά μας για δικαιοσύνη και αυτό είναι οι δρόμοι».

AP_17190636870139 AP_17190624265109