Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έφθασε σήμερα στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για να δώσει μια νέα ώθηση στις συνομιλίες για την Κύπρο σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, ο Γκουτέρες πρόκειται να ζητήσει από τους ηγέτες της Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων να λάβουν «σημαντικές και τολμηρές αποφάσεις», ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία στη διάρκεια της διάσκεψης αυτής.

«Ελπίζουμε ότι ο γενικός γραμματέας θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν ρόλο καταλύτη, ενθαρρύνοντας τα μέρη να επιλύσουν επιτέλους μια από τις τελευταίες παγωμένες συγκρούσεις στην Ευρώπη», πρόσθεσε η πηγή αυτή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κοτζιάς: Αποτρέψαμε μία προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης

Στην προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης από την τουρκική πλευρά αναφέρθηκε σήμερα με δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εισερχόμενος στο συνεδριακό χώρο όπου διεξάγονται, για τρίτη κατά σειρά μέρα, οι εργασίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Χθες έγινε μια προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης. Την αποτρέψαμε με σαφήνεια. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ζητάει όλα ή τίποτα», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι «η διαπραγμάτευση είναι για να κάνουμε ένα συμβιβασμό που να ωφελεί όλες τις πλευρές».

«Εγώ εξήγησα στους συναδέλφους μου», πρόσθεσε «ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και η Ελλάδα, διαθέτει το Δίκαιο και τη δύναμη του Δικαίου, ενώ η άλλη πλευρά διαθέτει την κατοχή και το στρατό. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση».