Ένας μεγάλος αριθμός αμάχων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά, είναι τα κύρια θύματα του συνεχούς βίαιου πολέμου που μαίνεται στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, το Μογκαντίσου, με πολλούς από αυτούς να έχουν υποστεί καταστροφικές βλάβες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη γειτονιά Ντεϊνιλ, στις παρυφές του Μογκαντίσου το 48% των 2.854 ασθενών που περιέθαλψαν οι ομάδες των ΓΧΣ στο νοσοκομείο Ντεϊνίλ, υπέφερε από τραύματα πολέμου. Στο νοσοκομείο των 84 κλινών το 64% των τραυματιών έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς από εκρήξεις που προκαλούνται από τις συνεχείς μεγάλες φωτιές που μαίνονται στις κατοικημένες περιοχές της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 38% των τραυματιών αυτών ήταν γυναίκες και παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Ο δρ. Ναϊντού Ουντέι Ρατζ, ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ στη Σομαλία, σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα ευρήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά, «Ενώ οι μάχες συνεχίζονται, όλο και περισσότεροι άμαχοι καταφθάνουν στο νοσοκομείο Ντεϊνίλ με πολύ σοβαρά τραύματα. Στο νοσοκομείο καταφθάνουν άτομα με μεγάλες πληγές και τραύματα από πυροβολισμούς, όπως σοβαρά κατάγματα. Πολλοί από αυτούς χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά εξακολουθούν να αποτελούν τα μεγάλα θύματα αυτής της συνεχιζόμενης βίας».