Σε μια εποχή που οι Αμερικανοί ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν βαθιές, έως και αγεφύρωτες διαφορές σε πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά ζητήματα, ο Ντόναλντ Τραμπ πολώνει ακόμη περισσότερο τους πολίτες μόλις αναφερθεί το όνομά του στη συζήτηση, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos. Η δημοσκόπηση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για την επίτευξη ομοφωνίας σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα θα περιπλεχθεί απλώς και μόνο με την ανάμιξη του προέδρου Τραμπ σ’ αυτήν.

Οι Ρεπουμπλικανοί γενικά συμφωνούν ότι οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να πλουτίζουν ενώ ασκούν δημόσια καθήκοντα. Ωστόσο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν το κάνει αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί, στην πλειονότητά τους, στηρίζουν την ιδέα ενός δημόσιου συστήματος υγείας. Όμως η υποστήριξή τους πέφτει κατακόρυφα όταν μαθαίνουν ότι κάποτε ο Τραμπ συμμεριζόταν αυτήν την άποψη.

Στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 15 Μαρτίου, ζητήθηκε από περίπου 14.000 ανθρώπους να σχολιάσουν δηλώσεις που έχει κάνει ο Τραμπ για διάφορα θέματα –μεταξύ άλλων για το φορολογικό, για την εγκληματικότητα και για τα μέσα ενημέρωσης. Σε πολλές περιπτώσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες εξέφραζαν τις απόψεις τους με βάση το τι πιστεύουν για τον πρόεδρο.

Οι Ρεπουμπλικανοί, για παράδειγμα, έτειναν να επικρίνουν τον εξαιρετισμό (την άποψη ότι οι ΗΠΑ έχουν μια μοναδική θέση στην παγκόσμια ιστορία) όταν πληροφορήθηκαν ότι ο Τραμπ είχε δηλώσει κάποτε πως αυτό είναι προσβλητικό για τις άλλες χώρες. Επίσης, έτειναν να συμφωνήσουν ότι η χώρα τους θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερα πυρηνικά όπλα και υποστήριξαν τις δημόσιες επενδύσεις για έργα υποδομής όταν γνώριζαν ότι ο Τραμπ πιστεύει το ίδιο πράγμα.

Οι Δημοκρατικοί από την άλλη τήρησαν εκ διαμέτρου αντίθετη στάση: υποστήριζαν σε μικρότερο βαθμό τις δημόσιες δαπάνες για έργα υποδομής, επέκριναν λιγότερο το δικαστικό σώμα και δεν συμφωνούσαν ότι η εγκληματικότητα στις αστικές περιοχές έχει αυξηθεί, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος.

«Ουσιαστικά, διαφωνώ με ό,τι λέει», είπε ο 58χρονος Χάουαρντ Χάουζ, Δημοκρατικός από το Τζάκσονσβιλ της Φλόριντας που συμμετείχε στην έρευνα.

Ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος που πολώνει τους Αμερικανούς. Μια δημοσκόπηση της Washington Post το 1995 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Δημοκρατικοί στήριζαν τα νομοσχέδια όταν πίστευαν ότι τα προωθούσε ο τότε πρόεδρος Μπίλ Κλίντον. Μια άλλη έρευνα, το 2013, από το Hart Research Associates, διαπίστωσε ότι τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές αντιδράσεις γύρω από τον Νόμο για την Προσιτή Περίθαλψη (Affordable Care Act) εντείνονταν όταν τον αποκαλούσαν με το «άλλο» όνομά του, το Obamacare.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Gallup η δημοτικότητα του Τραμπ βρίσκεται σήμερα στο 42%. Την περασμένη εβδομάδα είχε πέσει στο 35%.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες. Και από τις δύο ομάδες ζητήθηκε να σχολιάσουν δηλώσεις που έχει κάνει ο Τραμπ τα τελευταία χρόνια. Όμως η μία ομάδα δεν γνώριζε πως οι δηλώσεις αυτές είχαν γίνει από τον Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα. Στη συνέχεια κλήθηκαν όλοι να απαντήσουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις δηλώσεις. Σε ορισμένες –λίγες– περιπτώσεις οι απαντήσεις δεν επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι οι απόψεις αυτές είχαν εκφραστεί από τον Τραμπ. Στις περισσότερες όμως, το όνομά του και μόνο φαίνεται ότι επηρέασε τα αποτελέσματα.

Η μεγαλύτερη απόκλιση παρουσιάστηκε σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων: στη μια ομάδα, μόνο το 33% των Ρεπουμπλικανών απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν ένας «αξιωματούχος» επωφεληθεί οικονομικά από την κυβερνητική θέση του. Όταν όμως σε άλλη ομάδα τέθηκε το ίδιο ερώτημα και κατονομάστηκε ο Τραμπ ως ο εν λόγω «αξιωματούχος», υπερδιπλάσιοι Ρεπουμπλικανοί, το 70%, είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Όταν ρωτήθηκαν αργότερα, αφού ολοκληρώθηκε η δημοσκόπηση, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είπαν ότι εν γνώσει τους έκαναν μια εξαίρεση για τον Ντόναλντ Τραμπ. Η Σούζι Στιούαρτ, μια νοσοκόμα από το Φορτ Γουορθ του Τέξας, είπε ότι όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης: αν και στους περισσότερους πολιτικούς θα πρέπει να απαγορευτεί να μπλέκουν τις προσωπικές περιουσίες τους με τις κυβερνητικές υποθέσεις, η Στιούαρτ, που ψήφισε τον Τραμπ στις εκλογές, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος έχει «κερδίσει» αυτό το δικαίωμα. «Είναι πολύ έξυπνος. Έχει αποδείξει ότι είναι θαυμάσιος μάνατζερ. Ένας άνθρωπος που οικοδομεί. Πιστεύω ότι έχει την επιχειρηματική λογική να κάνει ό,τι είναι καλύτερο για τη χώρα», εξήγησε.

Από την άλλη πλευρά, ο Χάουζ, που στήριξε τη Χίλαρι Κλίντον, παραδέχτηκε επίσης ότι έκανε μια «εξαίρεση» για τον Τραμπ: διαφώνησε με όλα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος. «Αν ο Τραμπ πει ότι ο ουρανός είναι γαλανός, θα βγω έξω να το ελέγξω», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι αδύνατον να διαπιστωθεί τι είναι αυτό που ωθεί τους ανθρώπους να απαντούν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο σε μια δημοσκόπηση, σχολίασε ο Τζον Μπάλοκ του Πανεπιστημίου του Τέξας. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες μπορεί να αγνόησαν το ερώτημα και να έδωσαν μια απάντηση που οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι υπέρ ή κατά του Τραμπ. Άλλοι, μπορεί να μην το έχουν σκεφθεί καν και απλώς να στρέφουν το βλέμμα στον πρόεδρος αναζητώντας καθοδήγηση. “Τον θεωρούν είτε ως έναν άνθρωπο που συμμερίζεται τις αξίες τους είτε ως κάποιον που ολοφάνερα δεν τις συμμερίζεται”, είπε ο Μπάλοκ.