Η απαγόρευση μεταφοράς ηλεκτρονικών συσκευών στα αεροσκάφη, τίθεται σε ισχύ λόγω πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες σχετικά με τρομοκρατική απειλή σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς για τη μεταφορά ηλεκτρονικών συσκευών στην καμπίνα των επιβατών, απαγορεύοντας ακόμα και τη μεταφορά λάπτοπ σε συγκεκριμένες πτήσεις.

Το Ισλαμικό Κράτος αναζητά τρόπους να περάσει εκρηκτικά σε αεροπλάνα, κρύβοντάς τα μέσα σε ηλεκτρονικές συσκευές, ανέφεραν πηγές από τις ΗΠΑ στο ABC.

Η πληροφορία κρίθηκε από την Αμερική «αξιόπιστη» και «τεκμηριωμένη».

Έτσι, πτήσεις προς τις ΗΠΑ από εννέα αεροπορικές εταιρείες, από δέκα αεροδρόμια σε οκτώ χώρες υπόκεινται στην απαγόρευση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Τηλέφωνα και ιατρικές συσκευές δεν επηρεάζονται από την απαγόρευση.

Οι εννέα αεροπορικές εταιρείες που καλύπτονται από την απαγόρευση είναι οι Royal Jordanian, EgyptAir, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates και Etihad Airways.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του μέτρου στις ΗΠΑ, παρόμοια απαγόρευση ανακοίνωσε και η Βρετανία. Αφορά πτήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Σαουδική Αραβία.

Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή το Σάββατο. Παρότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης, εκπρόσωπος της Emirates τόνισε στο Reuters πως απαγόρευση θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 14 Οκτωβρίου 2017.