Τη σαφή κριτική που είχε διατυπώσει εναντίον του, αμέσως μετά την έκδοση του διατάγματος του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά χωρών με μουσουλμανική πλειοψηφία (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη), επαναλαμβάνει σήμερα ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαικού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Φυσικά και απορρίπτω το να θεωρούνται εν γένει ύποπτες ολόκληρες χώρες και ήδη έχω ασκήσει σκληρή κριτική», τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε δηλώσεις του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία από τις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο ίδιος εκτίμησε θετικά την πρόθεση του αμερικανού προέδρου για τη δημιουργία μίας καλύτερης σχέσης με τη Ρωσία, επισημαίνοντας πως από αυτό θα επωφελούνταν και η Ευρώπη.

Ταυτόχρονα ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στις θέσεις του για μία αυστηρότερη προσφυγική πολιτική στην Ευρώπη, αναφέροντας πως ο σημαντικότερος κανόνας είναι ότι σε εκείνους που έρχονται παράνομα πρέπει η πορεία τους να ανακόπτεται στα εξωτερικά σύνορα, όπου θα τους παρέχεται φροντίδα και θα επαναπροωθούνται,

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πάντα ζητούσε να ληφθεί ως πρότυπο και να εφαρμοστεί το αυστραλιανό μοντέλο, ενώ υποστήριξε τη σύναψη συμφωνιών με τη Λιβύη, οι οποίες, όπως είπε, μεσοπρόθεσμα θα αποθαρρύνουν πρόσφυγες να πάρουν τον δρόμο για την Ευρώπη.

Στην αρχική κριτική του στο διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνιζε χαρακτηριστικά : «Καταδικάζω αυτή τη γενική απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ. Η δικαιολογημένη στράτευση εναντίον της τρομοκρατίας και του ισλαμισμού δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στο να τεθούν υπό γενική υποψία θρησκευτικές κοινότητες και ολόκληρες χώρες», τόνιζε χαρακτηριστικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στο μεταξύ, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σε ανακοινώσεις του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών και της αμερικανικής πρεσβείας στην Βιέννη διευκρινιζόταν πως Αυστριακοί με διπλή υπηκοότητα δεν πλήττονται από το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου και πως αυτοί μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ κάνοντας χρήση του αυστριακού διαβατηρίου τους.

Την 1η Ιανουαρίου 2016 ζούσαν στην Αυστρία συνολικά πάνω από 65.000 πρόσωπα που προέρχονται από τις επτά χώρες. Απ’ αυτά, τα 33.313 είναι Σύροι, 13.884 Ιρακινοί, 11.637 Ιρανοί, ενώ σε 4.877 ανέρχεται ο αριθμός των πολιτών από τη Σομαλία, σε 640 εκείνων από τη Λιβύη, 588 από το Σουδάν και 195 από την Υεμένη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημες στατιστικές για το πόσοι από αυτούς έχουν διπλή υπηκοότητα.