Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε πριν από λίγο τη δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, η οποία διαπράχθηκε το απόγευμα, καταγγέλλοντας μια «προβοκάτσια» με στόχο να πληγούν οι διμερείς σχέσεις.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι συνομίλησε με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στόχος της δολοφονίας ήταν να πληγεί η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, επέμεινε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν με τον Πούτιν πως η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και η αμοιβαία αλληλεγγύη αντίθετα θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ονομαζόταν Μεβλούτ Μερτ Αϊντιντάς και ήταν επί δυόμισι χρόνια στέλεχος μιας μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την επίθεση μια ενέργεια η οποία στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους, ενώ επέμεινε πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη προβοκάτσια για να πληγεί η διμερής σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα. Ανέφερε πως την ίδια άποψη εξέφερε και ο Πούτιν στη συνδιάλεξή τους.

Για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά την απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι της Συρίας αποδεικνύει την αμοιβαία αλληλεγγύη.

Η σχέση Τουρκίας-Ρωσίας είναι σημαντική τόσο για την τουρκική κυβέρνηση όσο και για την περιοχή, συμπλήρωσε και τόνισε προς όσους θέλουν να την πλήξουν πως δεν θα το επιτύχουν.