Σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στο Χαλέπι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, με επίκεντρο τα ανατολικά της πόλης. Το 70% των περιοχών όπου κυριαρχούσαν οι αντάρτες έχει ήδη ανακαταληφθεί, σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πιστεύεται πως έχουν παγιδευτεί σε περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Τα αποθέματα τροφίμων έχουν πια τελειώσει και δεν υπάρχουν νοσοκομεία που να λειτουργούν.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα φαίνεται τώρα να βάζουν στο στόχαστρό τους τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές μέσα στην Παλιά Πόλη.

Στο μεταξύ έχουν καταλάβει τη συνοικία al-Shaar κι έχουν κερδίσει έδαφος στις περιοχές Sheikh Lufti και Marja.

Η κρατική τηλεόραση της χώρας μεταδίδει πως οι ένοπλες ομάδες των ανταρτών «καταρρέουν» σε τρεις συνοικίες της Παλιάς Πόλης και πως η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο έχει «απελευθερωθεί».

Εντωμεταξύ η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για λογαριασμό των ανταρτών στο Χαλέπι. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως οι ΗΠΑ ματαίωσαν συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα και επρόκειτο να εστιάσουν σε πιθανή οπισθοχώρηση των ανταρτών. «Μοιάζει σαν προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος για τους αντάρτες, για να πάρουν μια ανάσα και να ανανεώσουν τις προμήθειές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές. «Δεν είναι εν γνώσει μου καμία συγκεκριμένη άρνηση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες.

Η Ρωσία είναι σημαντικός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Τη Δευτέρα Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε επταήμερη εκεχειρία στο Χαλέπι.

ΣΥΡΙΑ ΧΑΛΕΠΙ ΣΥΡΙΑ ΧΑΛΕΠΙ ΣΥΡΙΑ ΧΑΛΕΠΙ ΣΥΡΙΑ ΧΑΛΕΠΙ ΣΥΡΙΑ ΧΑΛΕΠΙ ΣΥΡΙΑ ΧΑΛΕΠΙ ΣΥΡΙΑ ΧΑΛΕΠΙ ΣΥΡΙΑ ΧΑΛΕΠΙ ΣΥΡΙΑ ΧΑΛΕΠΙ ΣΥΡΙΑ ΧΑΛΕΠΙ 9qfacvar