Την τελευταία τους συνάντηση πριν από τη μετάβασή τους στη Νέα Υόρκη για τη συνάντησή τους με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, στις 30 και 31 Οκτωβρίου, πραγματοποιούν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, με στόχο να συζητήσουν πιθανές λύσεις για το ζήτημα του Κυπριακού.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε την προσδοκία ότι θα υπήρχαν μεγαλύτερες συγκλίσεις, ωστόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά προβάλλει θέσεις που βρίσκονται εκτός της συμφωνηθείσας βάσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ υπαναχωρεί και από συγκλίσεις ή σχεδόν συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί προηγουμένως» ανάφερε πριν τη συνάντηση ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Στέφανος Στεφάνου.

Αναφερόμενος στην συνάντηση στην Νέα Υόρκη, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι εκεί θα γίνει αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων στο διάστημα της εντατικοποιημένης φάσης, στον στόχο αναζήτησης για πιο «αντικειμενικές προσεγγίσεις τις θέσεις που καταθέτει η κάθε πλευρά».

Σήμερα, συναντάται και το Εθνικό Συμβούλιο, για να ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις και να συζητήσει την διαπραγματευτική προσέγγιση στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.