Εναντίον πόλης στην πολιτεία του Νιου Τζέρσι στρέφεται νομικά η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλοντας πως η αρχή της πόλης έκανε διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων όταν απέρριψε το σχέδιο ισλαμικής ομάδας να χτίσει εκεί τέμενος.

Σύμφωνα με τον φάκελο της μήνυσης, οι αξιωματούχοι του συνοικισμού Μπερνάρντς κατηγορούνται πως έθεσαν επίτηδες πολύ αυστηρά κριτήρια αποδοχής με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο για την Ισλαμική Κοινότητα του Μπάσκιν Ριτζ να ανταποκριθεί. Αυτό, σύμφωνα με την καταγγελία, έγινε λόγω της αντίθεσης των κατοίκων στα σχέδια λόγω θρησκευτικής προκατάληψης.

«Οι λόγοι που εξέθεσε η Αρχή Σχεδιασμού για να απορρίψει την αίτηση για το οικόπεδο ήταν δικαιολογίες και στην πραγματικότητα η Αρχή Σχεδιασμού απέρριψε την αίτηση βάσει προκατάληψης εναντίον των μουσουλμάνων», σημειώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης στον φάκελο της υπόθεσης.

Τον Μάρτιο η Ισλαμική Κοινότητα, η οποία ενοικιάζει χώρο για προσευχή σε ένα κοινοτικό κέντρο, κατέθεσε τη δική της μήνυση εναντίον της πόλης ύστερα από τετραετή μάχη.Η περίπτωσή της έχει προσελκύσει την υποστήριξη οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων, σημειώνει το ΑΜΠΕ. Και οι δύο μηνύσεις βασίζονται σε κρατικό νόμο που απαγορεύει την εισαγωγή κανονισμών περί χρήσης γης όταν εμποδίζουν αδικαιολόγητα το δικαίωμα ελεύθερης άσκησης της θρησκευτικής πίστης ενός ατόμου.

Η Κοινότητα αγόρασε οικόπεδο 16 περίπου στρεμμάτων το 2011 και κατέθεσε τα σχέδια της για το τέμενος το 2012. Για τα επόμενα τριάμισι χρόνια η Αρχή συγκάλεσε 39 ακροαματικές συναντήσεις, πολύ περισσότερες από ό,τι για οποιοδήποτε άλλο σχέδιο, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο αρχιτέκτονας του τεμένους ήθελε να κατασκευάσει κτίριο το οποίο θα συμφωνεί αρχιτεκτονικά με τον περιβάλλοντα οικισμό, καταργώντας τον παραδοσιακό θόλο και αλλάζοντας τους μιναρέδες ώστε να μοιάζουν με μικρές καπνοδόχους, όπως τονίζεται στον φάκελο της μήνυσης.

Όμως μερικοί κάτοικοι αντιτάχθηκαν κραυγαλέα στα σχέδια, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το κουτί των επιστολών του τεμένους υπέστη βανδαλισμούς και το ακρώνυμο της Κοινότητας άλλαξε στο ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους ενώ τα μέλη της Αρχής απαιτούσαν συνεχώς αλλαγές στα σχέδια, αντιμετωπίζοντας κάθε αλλαγή με νέα απαίτηση, όπως καταγγέλλει το υπουργείο, το οποίο τον Ιούλιο μήνυσε την πόλη Μπενσέιλεμ στην πολιτεία Πενσιλβάνια για την άρνησή της να δώσει άδεια σε σχέδια κατασκευής τεμένους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.