Στον ρυθμό του Ομπάμα κινείται μετά την Αθήνα και το Βερολίνο καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στρέψει πάνω του όλα τα φώτα και στη συνέχεια της περιοδείας του, μετά την Ελλάδα. Οι φωτογραφίες από το πριβέ δείπνο του με τη Γερμανίδα καγκελάριο παραπέμπουν σε ατμόσφαιρα πολύ οικεία και είναι χαρακτηριστικό πως στις κοινές τους δηλώσεις η Άγκελα Μέρκελ είπε πως αυτός είναι για εκείνη ένας δύσκολος αποχωρισμός.

Η δήλωση ζωγράφισε ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου.

«Η καγκελάριος Μέρκελ έχει υπάρξει μια εξαιρετική εταίρος», είπε ο Ομπάμα από την πλευρά του.

Ο αμερικανός πρόεδρος μένει στο ιστορικό ξενοδοχείο Adlon κοντά στην πύλη του Βραδενβούργου. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια σε ολόκληρο το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, όπου δεν λειτουργεί το μετρό, ενώ απαγορεύεται ακόμα και το παρκάρισμα των αυτοκινήτων, η δε είσοδος και έξοδος όσων διαμένουν στο ίδιο το ξενοδοχείο απαγορεύεται όταν βγαίνει ή μπαίνει ο αμερικανός Πρόεδρος.

Το μενού του δείπνου, που ακολούθησε στην καγκελαρία μετά τη συνέντευξη Τύπου περιείχε παραδοσιακά γερμανικά εδέσματα, όπως ψητό χοιρινό, κότσι χοιρινού και λουκάνικα Νυρεμβέργης, τα οποία συνοδεύτηκαν φυσικά με μπύρα και γερμανικό κρασί. Παραδοσιακή μηλόπιτα (Apfelstrudel) σερβιρίστηκε για επιδόρπιο.

Στο δείπνο που παρέθεσε η ‘Ανγκελα Μέρκελ παρακάθησαν προσωπικότητες οι οποίες συνέβαλαν ιδιαίτερα στις διατλαντικές σχέσεις. Μεταξύ αυτών ήταν ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας Νρτάνιελ Μπάρενμπόϊμ και ο γερμανός προπονητής της αμερικανικής ομάδας ποδοσφαίρου Γιούργκεν Κλίνσμαν, ενώ από αμερικανικής πλευράς η σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για θέματα ασφάλειας Σούζαν Ράις και ο αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο Τζον Έμερσον.

ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΜΕΡΚΕΛ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΟΜΠΑΜΑ