Η συντονίστρια της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κατήγγειλε σήμερα τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο να υπάρξει νοθεία στις εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τες «φτηνούς ισχυρισμούς».

Μιλώντας στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό Oe1 η Κριστίνε Μουτόνεν, μέλος του αυστριακού κοινοβουλίου και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, εξήγησε: «Πειστικοί ισχυρισμοί για νοθεία θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να ερευνώνται προσεκτικά (…) Όμως φτηνοί ισχυρισμοί μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα έντασης και δυσπιστίας».

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ ισχυρίστηκε αρκετές φορές ότι θα υπάρξει «νοθεία» στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, φτάνοντας μάλιστα ως το σημείο να πει ότι δεν δεσμεύεται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

«Έχουμε συχνά ακούσει ισχυρισμούς για νοθεία από υποψήφιους σε εκλογές. Όμως αυτοί προέρχονται συνήθως από χώρες που βγαίνουν από ολοκληρωτικά καθεστώτα ή από συγκρούσεις: προκαλεί έκπληξη να ακούγονται στην πιο παλιά κοινοβουλευτική δημοκρατία του κόσμου», επεσήμανε η Μουτόνεν.