Ένα δέντρο που… συνελήφθη από έναν μεθυσμένο Βρετανό αξιωματικό περισσότερα από 100 χρόνια πριν, έχει γίνει πόλος έλξης των τουριστών στο Πακιστάν.

Το Banyan Tree, όπως λέγεται, είναι ακόμα δεμένο με αλυσίδες στην πόλη Πεσαβάρ και «συνελήφθη» το 1898 από τον James Squid, ο οποίος ήταν τόσο μεθυσμένος ώστε πίστευε ότι προσπαθούσε να τρέξει και να φύγει μακριά από αυτόν. Επειδή όμως έχει παρερμηνευτεί πολλές φορές ως σύμβολο της δουλείας ή της καταπίεσης, μια πλάκα που είναι καρφωμένη πάνω στο δέντρο αποκαλύπτει την ξεκαρδιστική ιστορία πίσω από την εικόνα του. Η πλάκα γράφει: «Είμαι υπό κράτηση. Ένα βράδυ ένας Βρετανός αξιωματικός, πάρα πολύ μεθυσμένος, πίστευε ότι κινούμουν από την αρχική μου θέση και διέταξε να με συλλάβουν. Από τότε είμαι υπό σύλληψη!»

fshfs2

Πράγματι το δέντρο δεν άλλαξε από τότε θέση όπως είναι φυσικό αλλά ούτε εμφάνιση αφού έμεινε με τις αλυσίδες. Το παράξενο δέντρο έχει γίνει πόλος έλξης και ατραξιόν για τους τουρίστες ενώ κάποιοι ντόπιοι εξακολουθούν να το περιφρονούν. Ένας κάτοικος θεωρεί ότι είναι καταραμένο και δήλωσε μιλώντας γι’ αυτό αναφέρει ότι είναι μια έκφραση υποδούλωσης από τους Βρετανούς που δεν θα έπρεπε να υπάρχει εκεί. Ωστόσο ο δρ Mukhtiyar Durrani, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πεσαβάρ, επιμένει ότι το δέντρο είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής και ένα αξιοθέατο που πρέπει να μείνει ως έχει. Το σίγουρο είναι πως το ξεχωριστό δέντρο θα εξακολουθεί να τραβά τα βλέμματα όσων το αντικρίζουν.

fshfs1