Τη βίαιη καταστολή στη Συρία που ασκείται και στα σχολεία εναντίον μαθητών, κατήγγειλε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην πιθανότητα ενός εμφυλίου πολέμου στη Συρία για να δικαιολογήσει την γαλλική στάση απέναντι στη Δαμασκό.

Σήμερα στη Συρία «κακοποιούνται παιδιά στα σχολεία. Υπάρχουν κινήματα και σε ορισμένα σχολεία, στα οποία παιδιά διαμαρτύρονται …και ο στρατός επενέβη εναντίον των σχολείων αυτών», τόνισε ο Ζιπέ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την καταστολή στα σχολεία αυτά.

«Είμαστε το ίδιο αποφασιστικοί» όπως και στη Λιβύη, όμως «δεν έχουμε την πρόθεση να κάνουμε πόλεμο παντού», πρόσθεσε ο Ζιπέ, υπερασπιζόμενος την λιγότερο ξεκάθαρη στάση της Γαλλίας απέναντι στους σύρους ηγέτες σε σύγκριση με αυτή προς τους λίβυους ομολόγους τους.

«Από την αρχή δηλώσαμε ότι είναι απαράδεκτη η κατάσταση στη Συρία και εγώ ο ίδιος έχω τονίσει πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ έχει χάσει τη νομιμότητά του», πρόσθεσε ο Ζιπέ.

Τέλος τόνισε ότι προσπαθούν να ενεργούν κάθε φορά χρησιμοποιώντας τα μέσα επέμβασής τους ανάλογα με την κατάσταση, αναγνωρίζοντας ότι στη Συρία υπάρχουν αντίπαλες κοινότητες, οι χριστιανοί από τη μια πλευρά, οι αλουίτες, οι σουνίτες.

«Όλα αυτά μπορεί να πυροδοτήσουν έναν εμφύλιο πόλεμο και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να φανούμε αποφασιστικοί», κατέληξε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών