Εταιρικό μέλος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) έγινε το Ισραήλ και σε δύο χρόνια θα είναι σε θέση να γίνει πλήρες μέλος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ, Γιονάταν Ρόζεντσβεϊγκ, δήλωσε: «Η σχετική συμφωνία που έχει διετή ισχύ υπογράφηκε την Παρασκευή από τον γενικό διευθυντή του CERN Ρολφ Χόγιερ και τον πρεσβευτή του Ισραήλ στα όργανα του ΟΗΕ στη Γενεύη Ααρόν Λέσνο-Γιαρ».

Το Ισραήλ είχε από το 1991 το καθεστώς του παρατηρητή, το οποίο επέτρεπε στους ερευνητές του να μετέχουν στις δοκιμές που πραγματοποιούνταν στις εγκαταστάσεις του CERN και στις συνεδριάσεις του, χωρίς να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Κατά την προσεχή διετία, ομάδα εμπειρογνωμόνων θα προετοιμάσει συστάσεις που θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να γίνει πλήρες μέλος του CERN. Οι συστάσεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από τα 20 κράτη μέλη του οργανισμού.

Στην περίπτωση αυτή, οι ισραηλινές επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι υποψήφιες για όλες τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών του CERN, ενώ μέχρι σήμερα μπορούν να διεκδικούν αυτές, το ύψος των οποίων δεν ξεπερνά τις 435.000 ευρώ.