Ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι δήλωσε ότι η νέα υπηρεσία συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ σχεδιάζει την ανάπτυξη «τεστ αντοχής» ως προς τις δυνατότητες των κρατών-μελών να διαχειριστούν μεταναστευτικές ροές.

Τα σχέδια είναι σε πρώιμο στάδιο, ανέφερε ο κ. Λετζέρι, με τη Frontex να αναζητά μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ εθελοντές ώστε να λάβουν μέρος σε πιλοτικό σύστημα από το φθινόπωρο. Το πιλοτικό πρόγραμμα δοκιμών θα χρησιμοποιηθεί για να αξιοποιήσει τις διαφορετικές μεθόδους που τελικά θα χρησιμοποιηθούν σε «εκτιμήσεις ευπάθειας» των συνόρων των κρατών-μελών της ζώνης Σένγκεν, σημείωσε ο κ. Λετζέρι.

Πρόσθεσε ότι τα τεστ θα γίνουν με βάση το σύστημα που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών στις οικονομικές κρίσεις.

Σκοπός των «τεστ αντοχής» θα είναι η αξιολόγηση αδυναμιών στη φύλαξη των συνόρων, ενώ θα ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η γεωγραφία, οι διαθέσιμοι πόροι, τα επίπεδα εκπαίδευσης του προσωπικού και τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.