Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τους αντάρτες που πρόσκεινται στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για παραβιάσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Στην 122 σελίδων έκθεσή της, στην οποία αναφέρονται και περιπτώσεις παραβιάσεων από το καθεστώς Καντάφι, η οργάνωση επισημαίνει πως το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο δεν διαθέτει τα μέσα για να απαγγείλει κατηγορίες στους αντάρτες που ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αξιωματούχοι του Συμβουλίου καταδικάζουν τις παραβιάσεις των ανταρτών, αλλά συχνά υποβαθμίζουν το μέγεθος και τη σοβαρότητά τους, υπογραμμίζει η οργάνωση.

Σύμφωνα με την έκθεση οι αντικαθεστωτικοί έχουν απαγάγει, κρατήσει παράνομα, βασανίσει και σκοτώσει πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης, που θεωρούνταν πιστά στον Καντάφι και έχουν συλλάβει στρατιώτες και ξένους για τους οποίους πίστευαν ότι είναι μισθοφόροι.

Τα εγκλήματα πολέμου των αντικαθεστωτικών είναι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία μικρότερης κλίμακας από αυτά του καθεστώτος Καντάφι.

Η έκθεση με τίτλο «The Battle for Libya: Killings, Disappearances and Torture» είναι το πιο πρόσφατο λεπτομερές ντοκουμέντο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη.