Τον υποδιπλασιασμό του αριθμού των εκτοπισμένων ανά τον κόσμο μέχρι το 2030 θέτει ως στρατηγικό στόχο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στη έκκληση που απηύθυνε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη προς τους ηγέτες των χωρών, τους επιχειρηματίες, τις οργανώσεις αρωγής και τους διεθνείς δωρητές που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής (23-24 Μαΐου).

«Βρισκόμαστε εδώ για να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό μέλλον… Απευθύνω έκκληση προς εσάς για τον υποδιπλασιασμό του αριθμού των εκτοπισμένων εντός των χωρών τους ανθρώπων, μέσω της δικαιότερης κατανομής των ευθυνών», επισήμανε ο Μπαν Κι Μουν.

Στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης άρχισε σήμερα η διήμερη Ανθρωπιστική Σύνοδος του ΟΗΕ, όπου συμμετέχουν ηγέτες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η εναρκτήρια τελετή πραγματοποιήθηκε στις 10:15 το πρωί. Θα ακολουθήσουν διάφορες εκδηλώσεις και συζητήσεις. Σε μία από αυτές, που έχει ως θέμα τον «αναγκαστικό εκτοπισμό», θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.

Στη σύνοδο εκτός από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετέχουν η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο εμίρης του Κατάρ Αλ Τανί και πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί εξωτερικών από 60 χώρες. Συμμετοχή υπό μορφήν αξιωματούχων και οργανισμών θα υπάρξει από συνολικά 165 χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία μετέχουν σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σε δήλωση που έκανε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και επεσήμανε ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε πως «γειτονικές χώρες που έχουν αναλάβει μεγάλη ευθύνη, δικαιούνται μεγαλύτερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα».

Ο εκπρόσωπος της Συνόδου Χ. Βερχούσελ σε ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και περιμένουμε από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο, να αναλάβουν δεσμεύσεις».