Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσε η εκλογή του Μουσουλμάνου και γιου πακιστανού μετανάστη, Σαντίκ Χαν, στη δημαρχία του Λονδίνου.

Ο 45χρονος βουλευτής των Εργατικών, προερχόμενος από μια λαϊκή συνοικία του νότιου Λονδίνου, είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της κοσμοπολίτικης βρετανικής πρωτεύουσας των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά και μιας μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Ωστόσο, σάλο προκάλεσε η αντίδραση του πολιτικού του αντιπάλου, Paul Golding, κατά την πρώτη ομιλία του Σαντίκ Χαν.

Οι υποψήφιοι είχαν συγκεντρωθεί τα μεσάνυχτα σε μια σκηνή για την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Όταν το λόγο πήρε ο νικητής της βραδιάς, ο  συνυποψήφιός του, Paul Golding, κατεγράφη να του γυρνά την πλάτη, παραμένοντας μάλιστα σε αυτή την στάση μέχρι ο Χαν να ολοκληρώσει την πρώτη του ομιλία. Όλα αυτά την ώρα που ο νεοεκλεγείς δήμαρχος ζητούσε από τους Λονδρέζους να επιλέξουν «την ελπίδα αντί του φόβου» και «την ενότητα αντί του διχασμού».

Ο Golding, ο ηγέτης της Britain First, μιας ακροδεξιάς παράταξης που τελικά πήρε μόλις το 1% των ψήφων, δήλωσε πως η πράξη του δεν ήταν ρατσιστική. «Ρατσιστής; Δεν είχα γυρίσει την πλάτη μου επειδή είναι από την Ασία», είπε και πρόσθεσε πως το έκανε γιατί θεωρεί τον Χαν χυδαίο σαν άνθρωπο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή του ακροδεξιού υποψηφίου έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ και των social media.

khan3 khan2 khan1