Προς πώληση θα διατεθούν τα κοσμήματα, τα ακίνητα και οι μετοχές που κατασχέθηκαν από τον πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος και την οικογένειά του ύστερα από την πτώση του πριν από 30 χρόνια, δήλωσαν σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Μάρκος έφυγε στη Χαβάη το 1986 ύστερα από μια σχεδόν αναίμακτη εξέγερση του λαού. Είχε κυβερνήσει τη χώρα για 20 χρόνια, περίοδο κατά την οποία η περιουσία της οικογένειάς του εκτιμάται ότι ανήλθε στα 10 δισ. δολάρια.

Πηγές στο υπουργείο Οικονομικών είπαν ότι η κυβέρνηση θέλει να αντλήσει τουλάχιστον 838,85 εκατ. πέσος (17,7 εκατ. δολάρια) από την πώληση δύο ακινήτων, μετοχών σε εταιρίες και κοσμημάτων.

«Τα έσοδα από την πώληση θα πάνε στο υπουργείο Οικονομικών και την Επιτροπή των Φιλιππίνων για την Καλή Διακυβέρνηση», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τζιλ Μπέλταν, υφυπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην αρχή που συστήθηκε για να εντοπίσει την περιουσία των Μάρκος.

Θα δημοπρατηθούν περίπου 300 κοσμήματα, ανάμεσά τους και ένα σπάνιο ροζ διαμάντι 25 καρατίων. Οι τρεις συλλογές κοσμημάτων, που φυλάσσονταν σε θησαυροφυλάκιο στην κεντρική τράπεζα, έχουν εκτιμηθεί από τους διεθνείς οίκους δημοπρασιών Christie’s and Sotheby’s.

Η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να δημοπρατήσει τρεις συλλογές κοσμημάτων το 2005 αλλά η χήρα του εκλιπόντος δικτάτορα Ιμέλντα Μάρκος προσέφυγε κατά της κίνησης αυτής, υποστηρίζοντας ότι της ανήκαν δύο από τις συλλογές. Μία από αυτές βρέθηκε στο προεδρικό μέγαρο μετά την εσπευσμένη αναχώρηση της οικογένειάς της και μια άλλη κατασχέθηκε στη Χαβάη, όπου είχαν εξοριστεί οι Μάρκος.

Η Ιμέλντα Μάρκος, που τώρα είναι εκλεγμένο μέλος του Κογκρέσου, είναι περισσότερο γνωστή για τα 1.200 και πλέον ζευγάρια παπούτσια που άφησε πίσω όταν η ίδια και ο σύζυγός της εγκατέλειψαν τη χώρα. Η Ιμέλντα Μάρκος έχει δηλώσει αποφασισμένη να ανακτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειάς της που είχαν κατασχεθεί.

Ο Φερντινάντ Μάρκος πέθανε στην εξορία το 1989. Ο μοναδικός τους γιος, ο Φερντινάντ ο νεότερος, είναι γερουσιαστής. Κατεβαίνει ως υποψήφιος αντιπρόεδρος στις εκλογές του Μαΐου και σύμφωνα με τις τελευταίες ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ως ο βασικότερος διεκδικητής.