Το πώς ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο καταζητούμενος για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, πέρασε από τρία μπλόκα της αστυνομίας αφήνοντας πίσω του τη Γαλλία, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις, περιγράφει η γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την αυγή της 14ης Νοεμβρίου ο τζιχαντιστής αναζητούσε τρόπο να φύγει από το Παρίσι. Αρχικά επικοινώνησε με έναν ξάδελφό του Παριζιάνο, ο οποίος του είπε πως έχουν υπάρξει επιθέσεις. «Αλήθεια; Έγιναν επιθέσεις;» ήταν η σουρεαλιστική απάντησή του.

Με το ίδιο τηλέφωνο επικοινωνεί με δύο Βέλγους φίλους του, τους Μοχάμεντ Αμρί και Χαμζά Ατού, τους οποίους πείθει να φύγουν από το Μόλενμπεεκ και να πάνε στο Παρίσι να τον πάρουν. Τους δίνει οδηγίες μέσω sms.

Όπως αφηγούνται, όταν συναντώνται τους ζητά να τον πάνε στις Βρυξέλλες αλλιώς θα ανατίναζε το αυτοκίνητο στο οποίο όλοι επέβαιναν. Για να τους πείσει τους λέει μάλιστα πως ο αδελφός του Μπραχίμ ανατινάχτηκε και πως ο ίδιος είναι ο μόνος επιζών, ο «δέκατος» τρομοκράτης.

Αρχικά τους ζητεί να μην πάνε από κεντρικούς δρόμους για να αποφύγουν τους ελέγχους. Έτσι χάνονται και τελικά καταλήγουν στον αυτοκινητόδρομο. Έτσι δεν γλιτώνουν από τους αστυνομικούς ελέγχους και μάλιστα σταμάτησαν σε τρία μπλόκα.

Στο πρώτο μπλόκο ο αστυνομικός τους ρώτησε αν είχαν πιει, περιγράφει ο Ατού. Ο Σαλάχ μένει σιωπηλός στο πίσω κάθισμα. Ο Αμρί κι εκείνος λένε πως έχουν πιει ένα τσιγάρο. Ο αστυνομικός τους είπε πως αυτό δεν ήταν καλό αλλά δεν ήταν προτεραιότητα εκείνη την ημέρα.

Στο δεύτερο μπλόκο τους ζήτησα τα χαρτιά τους.

Στο τρίτο ο Σαλάχ έδωσε μέχρι και τη διέυθυνσή του στο Μολενμπέεκ. Ακόμα δεν τον έψαχνε κανείς…