Επιστήμονες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η ανάπτυξη των έμβιων οργανισμών δεν καθοδηγείται μόνο από τα γονίδια φτιάχνοντας σκουλήκια «Φρανκεστάιν».

Οι επιστήμονες δημιούργησαν σκουλήκια που έχουν κεφάλια και εγκέφαλο από άλλα είδη σκουληκιών, χωρίς να επέμβουν γενετικά, αλλά επεμβαίνοντας μόνο στις πρωτεΐνες που ελέγχουν την κυτταρική επικοινωνία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Λέβιν, διευθυντή του Κέντρου Αναγεννητικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Ταφτς, που έκαναν τη δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό μοριακής βιολογίας «International Journal of Molecular Sciences», έκοψαν τα κανονικά κεφάλια ενός είδους μικρού πλατυέλμινθα σκώληκα του γλυκού νερού (Girardia dorotocephala), το οποίο έχει την ικανότητα να αναγεννήσει τους ιστούς του.

Στη συνέχεια, με κατάλληλες κυτταρικές επεμβάσεις, «καθοδήγησαν» το ακέφαλο σκουλήκι να αναπτύξει ένα νέο κεφάλι και εγκέφαλο από άλλα συγγενικά είδη, με διαφορετικό σχήμα. Οι αλλαγές είναι πάντως παροδικές στα σκουλήκια και τα κεφάλια τους σταδιακά, μέσα σε μερικές εβδομάδες, επανέρχονται σιγά-σιγά στο αρχικό σχήμα τους.

Όσο πιο πολύ απέχουν τα δύο είδη σκουληκιών στο εξελικτικό οικογενειακό δέντρο, τόσο πιο δύσκολο είναι να γίνει το δέσιμο ενός νέου κεφαλιού με το ακέφαλο σώμα. Σε ένα προηγούμενο πείραμα, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε δημιουργήσει σκουλήκια με δύο (μόνιμα) κεφάλια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τέτοια ασυνήθιστα πειράματα επέμβασης στη φυσιολογική ανάπτυξη θα βοηθήσουν σε νέες θεραπείες για διάφορες εκ γενετής παθήσεις, καθώς και στην αναγεννητική ιατρική, η οποία φιλοδοξεί να αντικαθιστά ιστούς και όργανα που έχουν υποστεί βλάβη.

asjfahf2 asjfahf1