Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό κατέλαβε σήμερα το γαλλικό γιοτ Dignit al Karama το οποίο μετέφερε φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας και το ανάγκασε να κατευθυνθεί στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, όπως δήλωσε μία εκπρόσωπος του στρατού.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι κομάντος έχουν επιβιβαστεί στο γιοτ και ότι όλα πήγαν καλά, δεν υπάρχουν θύματα», δήλωσε η εκπρόσωπος μετά την κατάληψη του Dignite al Karama από το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού ταξίαρχος Γιοάβ Μορντεχάι δήλωσε από τη μεριά του ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο γιοτ μεταφέρθηκαν σε ένα πολεμικό πλοίο και κατευθύνονται προς το λιμάνι Ασντότ.

Όταν απέπλευσε από το Καστελλόριζο το βράδυ του Σαββάτου το Dignite al Karama είχε δηλώσει ως προορισμό του ένα αιγυπτιακό λιμάνι, όμως τελικά κατευθύνθηκε προς τη Γάζα όπου ήλπιζε να φτάσει σήμερα.

Οι κομάντος αναγκάστηκαν να καταλάβουν το γιοτ διότι οι επιβαίνοντες σε αυτό αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές να κατευθυνθούν προς το Ασντότ, προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι ακτιβιστές που μετέφερε το Dignite al Karama θα ανακριθούν από την αστυνομία και κάποιοι ενδέχεται να απελαθούν μόλις φτάσουν στο Ασντότ, επισημαίνει. Τουλάχιστον δύο από τους επιβαίνοντες είναι ισραηλινής καταγωγής: ο ακτιβιστής Ντρορ Φέιλερ και η δημοσιογράφος της εφημερίδας Haaretz Αμίρα Χάας.

Η Χαμάς καταδίκασε την κατάληψη του γιοτ, ενώ ο εκπρόσωπός της Ισμαήλ Ρουντουάν την χαρακτήρισε «πειρατεία, έγκλημα πολέμου και παραβίαση των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Ισραήλ, οι κομάντος του οποίου σκότωσαν πέρυσι τον Μάιο εννέα τούρκους ακτιβιστές όταν κατέλαβαν έναν στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είχε ανακοινώσει ότι θα σταματήσει οποιαδήποτε απόπειρα να σπάσει ο ναυτικός αποκλεισμός του παλαιστινιακού θύλακα.