Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστωθεί αν στρατιωτικοί είχαν σχέσεις με κούρδους αντάρτες και τους βοηθούσαν.

«Ο εισαγγελέας του γενικού επιτελείου στρατού συνεχίζει την εργασία του (…) για να συλλέξει πιθανές αποδείξεις για το θέμα αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού στρατηγός Μετίν Γκιουράκ.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την προγούμενη εβδομάδα στην τουρκική εφημερίδα Bugun έφερε σε δύσκολη θέση τον τουρκικό στρατό, αφού βγήκαν στη δημοσιότητα αποσπάσματα ηχογραφημένων τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ δύο αξιωματικών το 2007, στις οποίες αναφέρονται στους κούρδους αντάρτες με τον όρο «τα παιδιά μας».

Ο ένας από τους συνομιλητές παραπονιέται επειδή υπήρξαν μεγάλες απώλειες στο στρατόπεδο των ανταρτών του PKK έπειτα από μία επίθεση του τουρκικού στρατού με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ο αξιωματικός ζητά να αλλάξει η πορεία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους και ο άλλος αξιωματικός του απαντά: «Θα δούμε τί μπορούμε να κάνουμε».

Ο στρατηγός Γκιουράκ ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές αρχές άνοιξαν την έρευνα αμέσως μόλις έλαβαν τις ηχογραφημένες συνδιαλέξεις από την υπηρεσία πληροφοριών τον Οκτώβριο του 2007. Αρνείται ότι ο στρατός καθυστερεί την έρευνα επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες στην εξακρίβωση των στοιχείων των στρατιωτικών που εμπλέκονται.