Σε κατάσταση σοκ παραμένει η Γαλλία που έζησε χθες νύχτα τρόμου με πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις να συγκλονίζουν το Παρίσι. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 128 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες- και δεν είναι ακόμα ο τελικός.

Με αυτές τις τραγικές απώλειες ωστόσο η χθεσινή νύχτα είναι μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν συνταράξει την Ευρώπη εδώ και 35 χρόνια. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro υπενθυμίζει επτά «μαύρες» ημέρες που σημάδεψαν με τρόμο, αίμα και θάνατο τη Γηραία Ήπειρο.

 7 Ιανουαρίου 2015- Γαλλία: Δύο Γάλλοι τζιχαντιστές σκοτώνουν δώδεκα ανθρώπους Charlie Hebdo στο Παρίσι. Η έκδοση δέχεται απειλές για τη δημοσιοποίηση σκίτσων που θεωρείται πως προσβάλλουν τον Μωάμεθ το 2006 και το 2012.

at01

Ταυτόχρονα ένας άλλος Γάλλος τζιχαντιστής, ο Amédy Coulibaly, σκοτώνει πέντε ανθρώπους- έναν αστυνομικό και τέσσερις Εβραίους- σε προάστιο του Παρισιού πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός.

● 22 Ιουλίου 2011- Νορβηγία: Ο δεξιός εξτρεμιστής Anders Behring Breivik πυροδοτεί βόμβα κοντά στα γράφεία της νορβηγικής κυβέρνησης στο Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους.

at02

Στη συνέχεια ανοίγει πυρ σε κατασκήνωση νέων του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια σκοτώνοντας 69 ανθρώπους. Καταδικάζεται σε φυλάκιση 21 ετών, τη μεγαλύτερη που προβλέπει η νοδβηγική νομοθεσία.

● 7 Ιουλίου 2005- Μεγάλη Βρετανία: Τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας συντονισμένες την ώρα αιχμής σε τρεις γραμμές του μετρό και ένα λεωφορείο προκαλούν 56 θανάτους και 700 τραυματίες.

at03

● 11 Μαρτίου 2004- Ισπανία: Δεκάδες βόμβες εκρήγνυνται σε τρένα στη Μαδρίτη και τα προάστιά της νωρίς το πρωί.

at04

Σκοτώνονται 191 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2000.

● 15 Αυγούστου 1998- Βόρεια Ιρλανδία: Η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο  Omagh, μικρό χωριό στα βορειοδυτικά της Βόρειας Ιρλανδίας, σκοτώνει 29 ανθρώπους και τραυματίζει 220, ανάμεσά τους πολλοί νέοι –και δύο Ισπανοί τουρίστες.

at05

Την ευθύνη ανέλαβε οργάνωση προσκείμενη στον IRA και το σοκ είναι μεγάλο καθώς το χτύπημα σημειώθηκε μέσα στην ευφορία ειρήνης μετά τις συμφωνίες του Απριλίου 1998.

● 19 Ιουνίου 1987 – Ισπανία: Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο από την ΕΤΑ στο πάρκινγκ του ερμπορικού κέντρου Hipercor στη Βαρκελώνη προκαλεί τον θάνατο 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.

at06

● 2 Αυγούστου 1985- Ιταλία: Βόμβα εκρήγυνται μέσα στην αίθουσα αναμονής του σταθμού της Μπολόνια, σκοτώνοντας 85 ανθρώπους και τραυματίζουντας 200. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στην ιστορία της χώρας.

at07

Για το χτύπημα καταδικάζονται δύο μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης της άκροδεξιάς αλλά οι εντολοδόχοι τους δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ.