Τα αποτελέσματα από τα δείγματα DNA των δύο υιοθετημένων παιδιών μιας από τις πλουσιότερες γυναίκες στην Αργεντινή έδειξαν ότι αυτά δεν ταιριάζουν με τα δείγματα μελών 55 οικογενειών που υποπτεύονταν ότι τα αδέλφια είχαν κλαπεί, όταν ήταν βρέφη από δολοφονημένους πολιτικούς κρατούμενους.

Η 10ετής μάχη που έδιναν ακτιβιστές να αναλυθεί γενετικό υλικό του Φελίπε και της Μαρσέλα Νόμπλε Ερέρα, η θετή μητέρα των οποίων είναι η ιδιοκτήτρια του Grupo Clarin, του μεγαλύτερου ομίλου των ΜΜΕ στην Αργεντινή, είχε πολιτικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της τον Οκτώβριο, είχε παρέμβει στην υπόθεση εν μέσω της διένεξής της με τον όμιλο Clarin, αφού τα μέσα ενημέρωσής του εστράφησαν εναντίον της κυβέρνησής της το 2008. Κάλεσε τα δικαστήρια να συμβάλουν να διασαφηνιστεί η πραγματική ταυτότητα των παιδιών της Νόμπλε Ερέρα.

«Αποκλείεται να είναι παιδιά εξαφανισθέντων (πολιτικών κρατουμένων) διότι τα δείγματα δεν ταιριάζουν με καμιά από τις οικογένειες» δείγματα των οποίων υπάρχουν στην βάση δεδομένων, δήλωσε ο Γκαμπριέλ Καβάγιο, δικηγόρος της μητέρας τους, της Ερνεστίνα Ερέρα δε Νόμπλε.

«Για εμάς, αυτή (η υπόθεση) τελειώνει σήμερα», πρόσθεσε ο Καβάγιο.

Τα παιδιά είχαν υιοθετηθεί από την ιδιοκτήτρια του ομίλου Κλαρίν πριν από 35 χρόνια, όταν τη χώρα κυβερνούσε στρατιωτική δικτατορία και δεκάδες παιδιά πολιτικών κρατούμενων απάγονταν και πολλά υιοθετούνταν από οικογένειες που συνήθως γνώριζαν από πού προέρχονταν, αν και μερικές φορές το αγνοούσαν.

Ο Καβάγιο είπε ότι η οικογένεια θα περιμένει από την δικαιοσύνη να ολοκληρώσει τις συγκρίσεις με άλλα δείγματα, από περίπου 200 οικογένειες. Όμως πρόσθεσε πως οι εξετάσεις αναμένεται να δώσουν αρνητικά αποτελέσματα αφού τα υπόλοιπα δείγματα προέρχονται από παιδιά που γεννήθηκαν το 1977 και το 1978, μετά τη γέννηση των παιδιών της Νόμπλε Ερέρα.

Τα αδέλφια αποφάσισαν απροσδόκητα να υποβάλουν οικειοθελώς δείγματα DNA νωρίτερα αυτό το μήνα λέγοντας ότι θέλησαν με αυτό τον τρόπο να δώσουν ένα τέλος στην «παρενόχληση και την καταδίωξη» που υφίστανται τα ίδια και η μητέρα τους.

Κατηγόρησαν την πρόεδρο Φερνάντες ότι τα χρησιμοποίησε σαν πιόνια στη σύγκρουσή της με το Grupo Clarin. Η κυβέρνησή της το διέψευσε.

Η κυβέρνηση είχε πιέσει να αναλυθούν δείγματα, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου να εντοπίσουν παιδιά που είχαν γεννηθεί από κρατούμενες στις μυστικές φυλακές κατά την διάρκεια της δικτατορίας της περιόδου 1976-1983 και του λεγόμενου Βρώμικου Πολέμου.

Η οργάνωση των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μαΐου έχει συμβάλει στην αναγνώριση 102 παράνομα υιοθετημένων παιδιών ως σήμερα, αν και εκτιμά πως ενδέχεται να υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες ακόμη που δεν έχει γίνει γνωστή η αληθινή τους ταυτότητα.

Έως και 30.000 άνθρωποι είχαν απαχθεί και δολοφονηθεί στην διάρκεια του λεγόμενου Βρώμικου Πολέμου της χούντας εναντίον των αριστερών αντιφρονούντων, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή.

Πολλά από τα βρέφη, που είτε είχαν απαχθεί μαζί με τους γονείς τους ή είχαν γεννηθεί από φυλακισμένες, υιοθετήθηκαν στη συνέχεια από οικογένειες στρατιωτικών ή πολίτες φίλα προσκείμενους στη στρατιωτική χούντα.