Τη διεξαγωγή έρευνας για τον λιθοβολισμό μέχρι θανάτου μιας νεαρής γυναίκας που κατηγορούνταν για μοιχεία διέταξε σήμερα ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι.

Ο λιθοβολισμός της Ροξαχάνα από τους Ταλιμπάν και τους πολέμαρχους της απομονωμένης, ορεινής επαρχίας Γορ είναι μια πράξη «εκτός νόμου, αντιισλαμική και εγκληματική», υπογράμμισε ο πρόεδρος ο οποίος έχει αναγάγει σε προτεραιότητά του τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.

Μια ομάδα που αποτελείται από υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών και μέλη της Αφγανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέλαβε «να διεξαγάγει εξονυχιστική έρευνα» για την υπόθεση αυτή, πρόσθεσε ο Γάνι.

Η γυναίκα εκτελέστηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα, όμως την Τρίτη κυκλοφόρησε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια ένα βίντεο που προκάλεσε αποτροπιασμό σε όλη τη χώρα. Στις σκηνές αυτές, μια νεαρή γυναίκα στέκει όρθια μέσα σε μια τρύπα στο χώμα και μόνο το κεφάλι της ξεχωρίζει. Ένας μαυροντυμένος άνδρας παίρνει μια πέτρα και την εκτοξεύει εναντίον της και άλλοι τρεις τον μιμούνται. Ο ένας από τους άνδρες την καλεί να προσευχηθεί και η νεαρή ακούγεται να λέει «Δεν υπάρχει άλλος θεός από τον Αλλάχ».

Σύμφωνα με την Σίμα Τζογιέντα, την κυβερνήτρια της επαρχίας Γορ, το θύμα» λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου από Ταλιμπάν, θρησκευτικούς αξιωματούχους και ανεύθυνους πολέμαρχους» της περιοχής. Η Ροξαχάνα ήταν «μεταξύ 19-21 ετών και την είχαν παντρέψει με έναν άνδρα παρά τη θέλησή της». Η κοπέλα το έσκασε με έναν συνομήλικό της, αλλά την εντόπισαν.