Σε μία απίστευτη δήλωση προχώρησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας στο Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως ο μουφτής της Ιερουσαλήμ, Χάτζι Μοχάμεντ Αμίν Αλ-Χουσεϊνί, έβαλε την ιδέα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στο μυαλό του Χίτλερ. Ο Νετανιάχου, μάλιστα, υποστήριξε ότι ο ηγέτης του Γ’ Ράιχ δεν είχε πρόθεση αρχικά να εξοντώσει τους Εβραίους, αλλά απλά να τους εκτοπίσει.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τα παραπάνω περιγράφοντας μια συνάντηση μεταξύ του Χουσεϊνί και του Χίτλερ το Νοέμβριο του 1941: «Ο Χίτλερ δεν ήθελε να εξοντώσει τους Εβραίους εκείνη την εποχή, ήθελε να τους απελάσει. Και ο Χάτζι Μοχάμεντ Αμίν Αλ-Χουσεϊνί πήγε στον Χίτλερ και του είπε: “Αν τους απελάσεις θα έρθουν εδώ” (σ.σ. στην Παλαιστίνη). “Και τι πρέπει να κάνω μαζί τους;”, ρώτησε ο Χίτλερ. Εκείνος του απάντησε “να τους κάψεις”».

Οι δηλώσεις αυτές του ισραηλινού πρωθυπουργού προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, παρόλο που ο Νετανιάχου είχε προχωρήσει σε ανάλογο ισχυρισμό κατά την διάρκεια ομιλίας του το 2012, όποτε και περιέγραψε τον Χουσεϊνί σαν «έναν από τους αρχιτέκτονες» της «τελικής λύσης».

Μια τέτοια άποψη, αν και έχει προταθεί από μερίδα ιστορικών που ασχολούνται με το Ολοκαύτωμα, έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία των ακαδημαϊκών.