Ζημιά περίπου 45 εκ. ευρώ προκλήθηκε από το κλείσιμο των συνόρων Σερβίας – Κροατίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ένωσης Μεταφορέων Εμπορευμάτων Σερβίας, όπως μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Βοϊβοντίνας (RTV).

Περίπου 120 τόνοι τροφίμων αλλοιώθηκαν, επειδή τα φορτηγά που τα μετέφεραν παρέμεναν ακινητοποιημένα στα σύνορα και κατέληξαν σε κάδους απορριμάτων, αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Τελωνείων Σερβίας. «Είναι παράλογο, καθώς με αυτή την ποσότητα τροφίμων οι μετανάστες θα μπορούσαν να σιτιστούν για ένα μήνα» υπολόγισαν οι Σέρβοι εκτελωνιστές, σύμφωνα το RTV.

Περισσότερα από 8.000 φορτηγά παρέμειναν μέρες εγκλωβισμένα στα σύνορα και στη συνολική ζημία δεν συνυπολογίστηκαν τα έξοδα οδοιπορικών που έπρεπε να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για το διάστημα που ήταν ακινητοποιημένα.

Ο σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκολα Σελάκοβιτς δήλωσε χθες ότι η χώρα δεν μπορεί να προσφύγει σε κανένα δικαστήριο για τη ζημία που υπέστη από το κλείσιμο των συνόρων της Κροατίας, αλλά προσέθεσε ότι ενδεχομένως μπορούν να κινηθούν δικαστικά νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, όμιλοι επιχειρήσεων που κατέγραψαν ζημιές λόγω του αποκλεισμού των συνόρων και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Η κυκλοφορία επιβατικών οχημάτων και φορτηγών μεταξύ Σερβίας και Κροατίας διακόπηκε από τις 18 έως τις 25 Σεπτεμβρίου λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Αρχικά η Κροατία επικαλούμενη λόγους ασφάλειας εξαιτίας της εισροής μαζικού κύματος προσφύγων στα σύνορά της, όταν η Ουγγαρία επέβαλε αποκλεισμό, έκλεισε επτά συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία αφήνοντας ανοιχτή μόνο τη δίοδο Μπάτροβτσι- Μπαγιάκοβο για τη διέλευση φορτηγών μεταφοράς εμπορευμάτων. Στη συνέχεια προχώρησε στο κλείσιμο και της συγκεκριμένης διάβασης ενώ η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκε, όταν η Σερβία εφάρμοσε αντίμετρα.

Όταν το Ζάγκρεμπ προχώρησε σε άρση των περιορισμών στις διελεύσεις οχημάτων μέσω των σερβο-κροατικών συνοριακών διαβάσεων, η Σερβία απάντησε με αντίστοιχη κίνηση. Σέρβοι επιχειρηματίες ζήτησαν από την κυβέρνηση να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της Κροατίας για την οικονομική ζημία που προκάλεσε η απαγόρευση διέλευσης των κροατικών συνόρων.