Εξηγήσεις για το πως η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία θα συμβάλλει στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους αναμένεται να ζητήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ορισμένη για την επόμενη βδομάδα συνάντησή τους, σύμφωνα αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα το απόγευμα (τοπική ώρα) κατά την τριήμερη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Υπάρχουν πολλά λόγια και τώρα ήρθε η ώρα της σαφήνειας και για τη Ρωσία να πει την αλήθεια για το πώς ακριβώς προτείνει να αποτελέσει εποικοδομητικό συνεργάτη σε αυτό που είναι ήδη ένας συνασπισμός πολλών κρατών», ανέφερε η Σελέστ Ουάλαντερ, η επικεφαλής της ομάδας για τη Ρωσία στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Η Ουάλαντερ πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι η πρόσφατα ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στη περιοχή θα καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος «δεν ευσταθεί».

Επίσης , σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε η Ουάλαντερ, ο αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει τον ρώσο ομόλογό του να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ρωσία το Φεβρουάριο να αποσύρει το ρωσικό στρατό από την Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους.

Μεταξύ άλλων συναντήσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι, τη Δευτέρα το πρωί (τοπική ώρα), όπου αναμένεται να συζητήσει τη δέσμευση της Ινδίας να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, πριν από ένα διεθνές συνέδριο για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, θα συνομιλήσει επίσης με τον Κουβανό πρόεδρο, Ραούλ Κάστρο, ενώ υπάρχει περίπτωση να συναντηθεί και με άλλους ηγέτες αλλά όχι με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, παρά την συμφωνία για τα πυρηνικά που σύναψαν πρόσφατα η Ουάσινγκτον και άλλες χώρες με την Τεχεράνη.

Η ομιλία του προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη θα συμπεριλαμβάνει τη φτώχεια, την ειρηνευτική διαδικασία και τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ο εξτρεμισμός στον κόσμο, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.