Ο Ράτκο Μλάντιτς δεν είναι ένοχος και η κατάσταση της υγείας του είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τη μεταφορά του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη, όπου κατηγορείται για γενοκτονία στην πρώην Γιουγκοσλαβία, δήλωσε σήμερα ο γιος του προς τους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα ένα σερβικό εθνικιστικό κόμμα ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει διαδήλωση κατά της σύλληψης του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας και τις σχεδιαζόμενης έκδοσής του για να δικαστεί για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου.

«Η θέση του είναι πως δεν είναι ένοχος γι’ αυτό που τον κατηγορούν. Δεν είμαι γιατρός, όμως πιστεύω πως αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση. Εκτιμάμε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Ντάρκο Μλάντιτς απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στο Βελιγράδι, μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου.

Ο Ντάρκο Μλάντιτς έκανε δηλώσεις αφού συναντήθηκε με τον πατέρα του.
Στο μεταξύ, ο υπαρχηγός του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Ντράγκαν Τοντόροβιτς δήλωσε πως το κόμμα του ζήτησε από την αστυνομία την άδεια για να πραγματοποιήσει το απόγευμα της Κυριακής συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βελιγράδι μετά τη χθεσινή σύλληψη. Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας, ο Μίλοραντ Βέλιοβιτς, είπε ότι 86 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση για διατάραξη της δημόσιας τάξης στη διάρκεια της διαδήλωσης που έγινε χωρίς άδεια.

Ο ίδιος είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Β92 ότι η αστυνομία βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη τη χώρα και πως απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις χωρίς άδεια.

Η διαδικασία για την έκδοση του Μλάντιτς αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα με περαιτέρω ανάκρισή του. Ο δικαστής που χειρίζεται τη διαδικασία διέκοψε χθες το βράδυ την ανάκριση λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο Μλάντιτς.

Η σύζυγος και ο γιος του Μλάντιτς τον επισκέφθηκαν στο ειδικό κέντρο κράτησης αργά σήμερα το πρωί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες.