Η σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ και επίδοξου προέδρου της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος Καν τερματίζει την φιλοδοξία του για την κούρσα προς το «Μέγαρο των Ηλυσίων», αναφέρει ο βρετανικός τύπος. Παράλληλα επισημαίνει ότι η γαλλική πολιτική ζωή είναι υπεύθυνη ως ένα βαθμό για την υπόθεση.

«Δεν υπάρχει σωτηρία για τον επικεφαλής του ΔΝΤ», αναφέρει στον τίτλο της η «Independent». Θεωρεί σημαντική την απόφαση του δικαστηρίου του Μανχάταν να μην αποφυλακιστεί ο Στρος Καν, ο οποίος είχε ρόλο «κλειδί» στη διάσωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

«Ελάχιστες πιθανότητες έχουν απομείνει, αν δεν απαλλαγεί ο Στρος Καν τις επόμενες ημέρες από όλες τις κατηγορίες, να λάβει μέρος στην κούρσα για την προεδρία», επισημαίνει η εφημερίδα «The Guardian».

Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες συμφωνούν στο ότι η Γαλλία «γοητεύεται από τους γόηδες πολιτικούς» και πως οι αυστηροί γαλλικοί νόμοι για την προστασία της προσωπικής ζωής συνέβαλαν στο να περιπέσει ο Στρος Καν σε αυτή τη δύσκολη θέση.

Η «Guardian» τον περιγράφει ως «ιπποτικό, μόνιμα μαυρισμένο και γαλαντόμο. ο Στρος Καν είναι η καρικατούρα του σοσιαλιστή της σαμπάνιας». Συνεχίζοντας η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι, «Η φήμη του γυναικά δεν αποτελεί εμπόδιο για να πετύχει κάποιος στην πολιτική στη Γαλλία, το αντίθετο μάλιστα. Αλλά το να κατηγορηθεί κάποιος για σεξουαλική παρενόχληση και απόπειρα βιασμού, είναι διαφορετική ιστορία».

Πιο καυστικά προσεγγίζει το θέμα η «Daily Mail»: «Ένας σεξουαλικός σάτυρος, μία συνωμοσία της σιωπής, αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να έχουμε νόμους όπως αυτοί της Γαλλίας».

«Στο εδώλιο του κατηγορούμενου ο Στρος Καν και η γαλλική κουλτούρα της σιωπής», αναφέρουν οι «Times». Καταλήγοντας υποστηρίζουν ότι «Η σύλληψη του Στρος Καν είναι η καταδίκη ενός ταμπού, της γαλλικής πολιτικής κουλτούρας της σιωπής που θεωρεί ότι το να τρέχεις πίσω από τις γυναίκες αποτελεί απλώς ένα κομμάτι της μακρόχρονης γαλλικής παράδοσης: Ελευθερία, Ισότητα, Απιστία».

Δείτε όλες τις εξελίξεις για τον Ντομινίκ Στρος Καν εδώ